— Våre forskere har gjennomført en vellykket underjordisk atomprøvesprengning 9. oktober, melder nyhetsbyrået, som legger til at det ikke var radioaktive lekkasjer fra sprengningen.

Sprengningen målte 4,2 på Richter-skalaen.

Det nordkoreanske byrået omtaler prøvesprengningen som en historisk hendelse som vil «bidra til å styrke freden og stabiliteten på den koreanske halvøya».

Krisemøte

Sør-Koreas president Roh Moo-hyun har innkalt til krisemøte i regjeringen mandag på grunn av «en alvorlig endring i situasjonen når det gjelder Nord-Koreas atomprogram», sier en regjeringstalsmann, uten å gå i detaljer.

Forsvarssjefen i Sør-Korea har bedt alle avdelinger trappe opp beredskapen, melder det offisielle sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Flere andre nasjoner reagerer sterkt på hendelsen, der i blant Kina,som kaller Nord Koreas uforskammet.

Natt til mandag

Prøvesprengningen skal ha funnet sted mandag klokka 10.36 lokal tid, 03.36 norsk tid. Målestasjoner i Sør-Korea registrerte et skjelv som målte mellom 3,6 og 3,7 på Richter-skalaen på samme tidspunkt, opplyser en talsmann for utenriksdepartementet i Seoul.

Pyongyang skal ha varslet Kina om atombombetesten 20 minutter før den fant sted. Kinesiske myndigheter varslet umiddelbart Sør-Korea, Japan og USA, opplyser en amerikansk tjenestemann til Reuters.

USAs seismiske institutt opplyser at de ikke har registrert noe skjelv på den koreanske halvøya på det aktuelle tidspunktet.

Meldingene om prøvesprengningen kom samtidig som Japans nye statsminister Shinzo Abe landet i Seoul for å prøve å diskutere felles initiativer mot Nord-Koreas atomprogram.

Japan har ikke fått bekreftet på uavhengig grunnlag at Nord-Korea virkelig har prøvesprengt en atombombe, sa Abe til journalister i Seoul.

Protester

Nord-Korea kunngjorde sist tirsdag, 3. oktober, at landet planla en atomprøvesprengning. Utenriksdepartementet i Pyongyang begrunnet testen med «USAs trusler om angrep med atomvåpen og deres ondskapsfulle sanksjoner og press».

Kunngjøringen ble møtt med samstemte internasjonale protester, og en fordømmelse fra FNs sikkerhetsråd.

Både USA og Sør-Korea slo fast at de ikke ville tolerere at Nord-Korea skaffet seg atomvåpen, og Japan sa en test ville være utilgivelig. Kina, Nord-Koreas viktigste allierte, ba Pyongyang vise tilbakeholdenhet.

Eksperter mener Nord-Korea har produsert nok plutonium til å lage flere atomsprengladninger. Men det er et åpent spørsmål de kan lages små nok til å brukes i atomstridshoder, og om landet har raketteknologi som er avansert nok.

DIGITAL GLOBE
PROTESTRER: Anti-atomaktivister i Seoul.
KIM KYUNG-HOON
YOU SUNG-HO