Etter først å ha reagert med taushet, kom også Nord-Koreas nærmeste allierte Kina mandag ettermiddag med kritikk av prøvesprengningen.

– Den kinesiske regjeringen er sterkt imot den kjernefysiske testen, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Les om Nord-Koreas atomprøvesprengning.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ser med uro på situasjonen.

– Jeg er dypt bekymret over rapportene om en kjernefysisk test i Nord-Korea. Jeg følger tett situasjonen i regionen, akkurat som jeg vil følge et hastemøte i FNs sikkerhetsråd senere i dag, sa FN-sjefen mandag formiddag i København, der han deltok på møter.

Vil ha besluttsomt svar

I Brussel sendte EUs utenrikssjef Javier Solana ut en melding der han på det sterkeste fordømmer prøvesprengningen, som han mener må møtes med konkrete reaksjoner.

– Disse uansvarlige handlingene til Nord-Korea krever et besluttsomt svar fra verdenssamfunnet. EU vil være i kontakt med våre partnere for å diskutere passende tiltak, sier Solana.

Analytikere mener imidlertid Kina kun vil støtte en resolusjon som retter kritikk mot Nord-Korea, og sette foten ned for nye sanksjoner.

Den underjordiske atomtesten skjedde nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, sier sørkoreanske etterretningskilder. Det var her nordkoreanerne gjennomførte sin første prøvesprengning i oktober 2006.

Både Russland og USA følger utviklingen med bekymring.

– Nord-Koreas forsøk på å utvikle kjernefysiske våpen, så vel som landets rakettprogram, utgjør en trussel for internasjonal fred og sikkerhet, sier USAs president Barack Obama, som understreker at Nord-Koreas «provokasjoner» bare vil forsterke landets isolasjon.

Vil bli hørt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer også sprengningen, som han anser som et forsøk på å bli hørt og komme høyere opp på dagsorden blant verdens stormakter.

– Tolkningen er at det er på denne måten Nord-Korea sier fra om at de eksisterer politisk. De har store økonomiske problemer og klarer ikke brødfø sin befolkning og mangler veldig mye. De er helt åpenbart engasjert i et kynisk spill der de bruker teknologien på kjernesiden til å få innrømmelser når det gjelder økonomisk støtte og energistøtte, sier Støre til NTB.

Han mener land som Kina, Russland og USA må engasjere seg i samtalene med landet, i tillegg til å fordømme handlingen. Ifølge analytikere er også dette kinesernes mål: å få sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram i gang igjen.

Denne strategien fikk mandag støtte fra EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

– Jeg mener vi må være beredt på å komme tilbake til sekslandssamtalene og forsøke å arbeide for en fredfull utvikling for alle på den koreanske halvøyen, sier Barroso.

MER ENN KLIMA: FNs generalsekretær Ban Ki-moon fikk mer enn klima å snakke om på klimakonferansen i København mandag.
SCANPIX DENMARK
KRITISK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer med sterk kritikk av Nord-Korea.
Roald, Berit