— Sør- og Nord-Korea vil gjøre felles anstrengelser for å garantere fred og stabilitet på den koreanske halvøy, og aktivt samarbeide for å løse kjernefysiske og alle andre spørsmål gjennom dialog, het det i en felles kunngjøring fra de to land.

De to land har forhandlet på regjeringsnivå i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang de siste fem dagene, og fortsatte på overtid tirsdag.

Ifølge journalister som fulgte forhandlingene insisterte Nord-Korea på å inkludere en formulering som anklaget USA for å ha skyld i krisen i sluttkunngjøringen, mens Sør-Korea krevde et løfte om at naboen i nord ville skrinlegge sitt atomvåpenprogram.

Krisen ble utløst for fem dager siden, da USA hevdet at Nord-Korea hadde innrømmet å ha et atomvåpenprogram, i strid med inngåtte avtaler.

Etter fem dager stillhet tilbød Nord-Korea mandag å drøfte sitt atomprogram med Washington, men stilte som betingelse at amerikanerne endret sin fiendtlige holdning til regimet i Pyongyang.

— Hvis USA er villig til å legge sin fiendtligsinnede holdning overfor oss til side, er vi klare til dialog. Målet for dialogen må være å rydde av veien sikkerhetsspørsmål som skaper felles bekymring, sa Nord-Koreas politiske nestkommanderende Kim Yong-nam.

President George W. Bush understreket noen timer senere at USA ikke la opp til noen militær konfrontasjon med Nord-Korea.

— Jeg tror vi kan gjøre dette på fredelig vis, sa Bush.

(NTB)