Ahmadinejad ble utropt som vinner i valget med 62,6 prosent av stemmene. Mousavi fikk 33,75 prosent i et valg der hele 85 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Det var på forhånd spådd at valget ville bli svært jevnt, og Mousavis tilhengere strømmet ut i gatene da den overlegne seieren til Ahmadinejad ble kunngjort lørdag morgen.

Mousavis tilhengere, mange av dem unge mennesker som ønsker et mer moderne og vestvendt Iran, satte opp blokader nær innenriksdepartementet og sette fyr på bildekk.

Biler og busser ble også satt i brann. Politiet svarte med å gå løs på menneskemengdene med batonger, og mange ble påsatt håndjern og arrestert.

– Reformister arrestert Søndag morgen kom det meldinger om at minst ti ledere i to reformgrupperinger er blitt arrestert.

Begge gruppene støttet Mousavi i valget.

Mousavi hevder selv at valget ikke har foregått på riktig vis.

– Hvem hadde sett for seg at et valg ville bli rigget på denne måten, i et land som støtter seg på sharialovene, sier den tidligere statsministeren i en uttalelse.

Han er forsiktig med å beskylde enkeltpersoner for uregelmessighetene, men beskylder valgtjenestemenn for å ha vært uærlige.

– Uærligheten til valgtjenestemennene vil ryste den islamske republikken og føre til at løgn og tyranni får dominere, sier Mousavi i en annen uttalelse.

– Avgjørende øyeblikk Mahmoud Ahmadinejad sa lørdag i en tale at valget var fullstendig fritt. Presidenten fikk også støtte av landets åndelige og øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

Ahmadinejad har også sine tilhengere. De feiret seieren med å vifte med flagg og rope «Mousavi er død» i Teherans gater.

Den Washington-baserte analytikeren Amjad Atallah mener Iran gjennomgår et av sine mest avgjørende øyeblikk siden revolusjonen i 1979 som omgjorde landet til en islamsk republikk.

– Det er umulig å overdrive hvor viktig det som skjer nå er for Iran, slår Atallah fast.

Vesten avventende Vestlige land har så langt inntatt en avventende holdning til valgresultatet. USAs utenriksminister Hillary Clinton avsto fra å gratulere Ahmadinejad med seieren lørdag kveld.

– Vi håper at resultatet speiler viljen til det iranske folket og vil fortsette å følge situasjonen, sier Clinton.

Den britiske utenriksministeren David Miliband gjorde det klart at klagene på opptellingen av stemmene er en sak for iranske myndigheter.

– Vi er mest opptatt av at Iran kommer verdenssamfunnet i møte på viktige områder, først og fremst spredning av atomvåpen, sier Miliband.

Andre land, som Kina, Tyskland, Italia og Japan, har også inntatt en «vente og se»-holdning.

EU har uttrykt bekymring for anklagene om valgfusk.

SAMMENSTØT: En tilhenger av Mir Hossein Mousavi tørker bort blod etter å ha støtt sammen med politiet i Teherans gater lørdag.
REUTERS / Ahmed Jadallah / SCANPIX