Årsaken var en uforsonlig strid om en sikkerhetsordning i den nye avtalen mot lave matpriser for u-land.

Den amerikanske handelsutsendingen Susan Schwab orienterte pressen om utviklingen rett før klokken 18 mandag kveld.

– Jeg kommer akkurat fra et veldig skuffende møte. Fredag var vi så nær en løsning, sa Schwab, etter å ha deltatt i intense diskusjoner med de seks andre WTO-stormaktene.

Vil fortsette

Til tross for sammenbruddet i Genève, vil ikke Schwab gi opp hele forhandlingsrunden.

– Det er ikke det jeg sier, det er ikke min rolle. Det jeg sier er at gjennom de siste ti dagene, og i månedene og årene før dette, har USA vist lederskap for å få til en avtale, sa Schwab.

USA ønsker derfor å ta opp igjen forhandlingene senere.

– Dette er ikke tiden for å snakke om at hele runden kollapser. USAs forpliktelser forblir på bordet i vente på svar fra andre, sa Schwab, før hun gikk opp til et møte med de andre 34 ministrene i WTO-hovedkvarteret i Genève.

Der var temaet hvordan man nå skal kunne ta vare på de punktene hvor man faktisk har nærmet seg hverandre den siste uken.

Strid om vern

Det var i første rekke USA og India som lammet forhandlingene i Genève på grunn av striden om sikkerhetsmekanismen (SSM).

Spørsmålet er når mekanismen skal få tre i kraft hvis et fall i matpriser eller kraftig økt import truer landbruksproduksjonen i sårbare u-land.

India har vært målbærer for krav på vegne av et stort antall u-land i WTO, mens landbrukseksportører som u-landene Uruguay og Paraguay har stått på amerikanernes side.

De har fryktet at en sikkerhetsmekanisme i tråd med Indias krav ville føre til et høyere tollvern enn det som ligger i dagens WTO-bestemmelser.

OPTIMIST: ¿ Dette er ikke tiden for å snakke om at hele runden kollapser, sier USAs handelsutsending Susan Schwab.
DENIS BALIBOUSE