Krister Hoaas og NTB

På videoen sier amerikaneren at han heter Benjamin Dan Ford eller Benjamin Danforth og kommer fra San Francisco i California. Han oppfordrer amerikanske soldater om å forlate Irak, ellers vil de bli drept, melder nyhetsbyråene Ritzau og Reuters.

— Vi må forlate dette landet med en gang. Gjør vi ikke det, blir alle drept på denne måten, sier Ford. Deretter blir han halshugget.

Det skal være en gruppe med tilknytning til den etter hvert ofte omtalte Abu Musab al-Zarqawi som står bak drapet.

Før det siste videoopptaket ble lagt ut, var det kjent at gruppen har drept tre gisler fra Sør-Korea, Bulgaria og USA.

I en erklæring lørdag gjentar gruppen tidligere trusler mot den irakiske statsministeren Iyad Allawi.

— Allawi, vær sikker på at vi har et sverd for deg. Dets tørst vil vi slukke med ditt blod, heter det i en uttalelse på en internettside som brukes av militante islamister.

Al-Zarqawi mistenkes for å stå bak en rekke blodige aksjoner i Irak og beskrives som en av USAs største fiender.

CIA mener det var Abu Musab al-Zarqawi som skar strupen av Nicholas Berg. I juli hevet amerikanerne prisen på hans hode fra ti til 25 millioner dollar.

Han settes også i forbindelse med terroraksjonene i Madrid, Casablanca og Istanbul. Abu Musab al-Zarqawi var bindeleddet mellom Saddam Hussein og al-Qaida da USAs utenriksminister Colin Powell holdt sin berømte tale i FN før invasjonen av Irak. Nå tror mange at han opererer med sitt eget nettverk.

Abu Musab al-Zarqawi er palestiner, født i 1966 i den jordanske byen Zarqa. Han er dømt og har sittet i fengsel i Jordan for å ha planlagt å drepe amerikanske og israelske turister. Blant annet skulle han etter planen sprenge SAS Radisson Hotel i Jordans hovedstad Amman i luften.

Benjamin Dan Ford eller Danforth, løike før han blir brutalt myrdet.
REUTERS