BAK NYHETENE

Selv presidenten, George W. Bush, skal nå ha innrømmet at John McCain begynner å ligne en presidentkandidat.

Det skriver den konservative kommentatoren Robert Novak. Han er kjent for å ha gode kontakter i Det hvite hus. Så gode at han kan navngi hemmeligstemplede CIA-agenter

NOE HAR SKJEDD med og for John McCain etter at han hentet hjem seieren i det viktige primærvalget i Florida.

Plutselig rykker han ikke bare frem på bred front, men den stridbare, bannende og til dels politisk ukorrekte krigshelten topper meningsmålingene selv i Mike Huckabees bibelbeltestater. Der synes man vanligvis ikke vel verken om tilhengere av fri abort og amnesti for ulovlige innvandrere, som McCain. Og legger man til at den tidligere jagerpiloten ikke synes særlig om at alle amerikanere skal kunne løpe inn i jernvarehandelen på hjørnet for å skaffe seg noen av verdens mest avanserte håndvåpen — slik at de står best mulig rustet til å forsvare sitt og sine - så kan man konkludere med at John McCain egentlig ikke er av den støpning som konservative velgere ønsker seg.

Egentlig skulle man tro at den 71 år gamle senatoren - alderen er med et blitt et viktig tema for flere av hans motstandere - har så mange fiender blant sine Senats-kolleger at han kunne skyte en hvit pil etter nominasjonen. Han har skjelt dem ut for manglende ryggrad og det som verre er. De fleste av dem begynner å innse at kanskje er de nødt til å forholde seg til president John McCain etter 20. januar neste år.

JOHN MCCAIN har hatt størst appell hos uavhengige og moderate velgere.

Det var disse som hjalp ham gjennom de første nominasjonsvalgene.

Og da det ble nominasjonsvalg i Florida - bare for republikanere - viste det seg igjen at det var de som mener seg uavhengige av partilinjen som utgjorde ryggraden i McCains velgergrunnlag.

Men som kontroversielle kandidater flest, John McCain har kvaliteter som tiltaler eldre velgere til høyre for sentrum, både politisk og kulturelt.

Det handler om personlige kvaliteter, om tidløse prinsipper som offer og integritet. Ikke om hvilket syne han har på dagsaktuelle brennende politiske spørsmål.

Det kan sies så banalt som at det handler om plikt, ære og fedreland.

HØSTEN 1984 SATT JEG på et kjøkken i et boligområde i Texas.

— Han gjør USA stort igjen, hulket den uniformerte Vietnam-veteranen frem da jeg ba ham forklare hvorfor han kom til å stemme Ronald Reagan.

Kanskje ligger her en del av forklaringen på John McCains vinnersjanser. At han skal bringe USA fra etterkrigstiden (etter Vietnam), som USA definitivt ikke er ferdig med, til en ny krigstid som mange ikke ser noen ende på.

Og at han i en slik smertefull prosess er den mest troverdige?