Naipaul er født på Trinidad og har skrevet en rekke bøker om sin oppvekst her.

Flere av bøkene hans er utgitt på norsk; den siste, Golfo Triste, tar utgangspunkt i egne barndoms -og ungdomsopplevelser fra Trinidad. . Boken er også en vidtfavnende litterær, geografisk og historisk reise — fra Columbus i 1498 til revolusjonsforsøkene i forrige århundre, fra Port of Spain til Sør-Afrika, Venezuela, London og FN. Golfo Triste er oversatt av Ove Steen.

«Naipaul er den forfatteren som får oss til å føle det aktuelle i de undertrykktes historie», heter det også fra Svenska Akademien, som deler ut prisen.

Naipaul er kjent som både frilansjournalist og forfatter. Svenska Akademit karakteriserer han som en «forteller av historier som vi andre har glemt»,.

Hans mestselgende verk til dags dato er «A House for Mr. Biswas», en roman der han brukte sin far som modell for hovedfiguren.

Men også India-trilogien An Area of Darkness, A Wounded Civilization og A Million Mutinities Now, har gjort forfatteren kjent over hele verden. Bøkene hans er ofte preget av dyp ironi og pessimisme på den tredje verdens vegne.

Selv har han beskrevet seg som en mann som ikke hører hjemme noen steder. I England er han innvandrer, han blir forstemmet over Trinidads fattigdom og føler seg fremmedgjort overfor hinduslekten som hans familie stammer fra i India. Han bruker ofte seg sterke biografiske trekk når han skriver.

VS Naipaul vant Booker-prisen i 1971 og T.S Elliot-prisen. Han ble slått til ridder av dronning Elizabeth i 1990.