Stockholm: Årets nobelpris i medisin går til den britiske forskeren Robert Edwards, en pioner innen IVF-forskning – assistert befruktning.

Den nå 85 år gamle Edwards er selv i så dårlig helsetilstand at han ikke kan kommentere prisen, sier en medarbeider av prisvinneren til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under bildet

NOBELPREISVINNER: Robert Edwards, prøverørsbarnas «far». Sammen med legen Patrick Steptoe sto Cambridge-forskeren Edwards i 1977 bak den første vellykkede prøverørsbefruktningen. Det første såkalte prøverørsbarnet, Louise Joy Brown, ble født i Oldham 25. juli 1978.

Professor Christer Höög i Nobelkomiteen som deler ut medisinprisen, påpeker overfor TT at Edwards forskergjerning har vært grunnleggende for helsevesenets mulighet til å hjelpe alle som har hatt vanskeligheter med å få barn på egen hånd.

— Å få barn er virkelig fantastisk og en sentral del av livet, sier Höög.

Artikkelen fortsetter under bildet

NYFØDTE LOUISE BROWN var verdens første prøverørsbarn, født i 1978. «Gal»

Edwards klarte første gang å befrukte et egg i laboratoriet i 1968, et øyeblikk han har beskrevet som utrolig.

Forskeren har holdt seg utenfor offentlighetens søkelys de siste årene. Men teknologien hans skal ha resultert i rundt fire millioner barnefødsler på verdensbasis, ifølge Reuters.

Forskningen hans var meget omstridt, og han ble blant annet kalt «gal» på grunn av ideene om framtidige prøverørsbarn.

— Det var ingen som ville ta noen etisk risiko. Man sa til meg at barna ikke ville bli normale, og lurte på hva jeg ville gjøre da. Men jeg var aldri urolig, sa Edwards i et intervju med TT i 2005.

Ti millioner kroner

Nobelprisen i medisin er på 10 millioner svenske kroner og ble kunngjort av Nobelkomiteen på Karolinska institutet i Stockholm.

Prisen innleder Nobel-uken, som fortsetter med kunngjøringer av prisene for fysikk, kjemi og litteratur. Nobels fredspris blir kunngjort i Oslo fredag.

Mandag 11. oktober kunngjøres økonomiprisen.