Pål Andreas Mæland og NTB

I et festpyntet Konserthus i Stockholm mottok Finn E. Kydland og ni andre Nobel-vinnere fredag den prestisjetunge utmerkelsen.

— Jeg finner ikke ord for å beskrive hvordan dette føles, sa en rørt Finn E. Kydland til nyhetsbyrået TT etter å ha mottatt Nobelprisen i økonomi fra kong Carl Gustaf fredag kveld.

Sammen med ni andre Nobel-vinnere var Kydland i Konserthuset for å bli hedret av den svenske kongefamilien og annen øvrighet.

— Dette føles veldig bra, og jeg er varm om hjertet, sa Kydland før han skulle i festmiddagen fredag kveld.

Kongefamilien

Stockholm konsertsal var som vanlig pyntet med blomster fra San Remo, den italienske byen der Alfred Nobel døde i 1896. Hele den svenske kongefamilien var til stede, bortsett fra prinsesse Madeleine, som lå influensasyk hjemme.

Kydland mottok økonomiprisen sammen med amerikaneren Edward Prescott. Fysikkprisen ble mottatt av amerikanerne David J. Gross, H. David Politzer og Frank Wilczek. Israelerne Aaron Ciechanover og Avram Hershko og amerikaneren Irwin Rose mottok prisen for kjemi, mens amerikanerne Richard Axel og Linda Buck mottok prisen for medisin.

Litteratur

Vinneren av litteraturprisen, østerrikske Elfriede Jelinek, sto fredag over seremonien og skal motta prisen i en egen seremoni i den svenske ambassaden i Østerrike neste uke.

Alle prisene som ble delt ut fredag, består av en gullmedalje og et diplom, samt ti millioner svenske kroner.

Fikk beskjeden på forelesning

Finn E. Kydland (61) stod midt i en forelesning på NHH da nyheten kom om at han var tildelt Nobels minnepris for økonomi 11. oktober.

Dermed ble en vanlig mandag på høyskolen forvandlet til et mediesirkus med en humrende rogalending i hovedrollen. Livet ble snudd på hodet for den beskjedne økonomen, som kun fagmiljøet hadde hørt om tidligere. De neste dagene gikk med til portrettintervjuer, tv-opptredener, landskamp på Ullevaal, festmiddager og forelesninger for stappfulle auditorier.

Kydland jobber til daglig ved Carnegie-Mellon University i Pittsburgh, men er professor II ved Norges Handelshøyskole, der han er tilknyttet Institutt for samfunnsøkonomi og Institutt for foretaksøkonomi.

Møtte Bush

Tilbake i USA ble Kydland også satt behørig pris på. I forrige uke var han blant de seks "amerikanske" nobelprisvinnerne som ble invitert til lunsj hos president George W. Bush i Det hvite hus. Etter over 25 år i Pittsburgh regnes tydeligvis økonomen fra Gjesdal som amerikaner av Bush-administrasjonen, selv om han har beholdt sitt norske statsborgerskap.

Onsdag holdt Kydland sin Nobel-forelesning i Aula Magna i Stockholm, og deltok på en pressekonferanse i Vetenskapsakademien.

— Jeg mener at jeg og Prescott fortjener prisen. Jeg har tidligere registrert at prisen har gått til folk som jeg personlig mener ikke burde hatt den, men jeg er overbevist om at Ed Prescott og jeg har levert forskning som har endret faget til det bedre, sier Kydland til Stavanger Aftenblad.

Fra blues til Victoria

Aftonbladet kunne i dag avsløre bordplasseringen under Nobelmiddagen, og der er Finn E. Kydland plassert som bordkavaler til Anitra Steen - statsminister Göran Perssons nye hustru. Rett overfor Kydland skal kronprinsesse Victoria sitte, og et par plasser til høyre er Dronning Silvia. Uvante omgivelser for professoren, som har uttalt at han trives best i brune puber og bluesklubber.

Kydland deler prisen med amerikaneren Edward C. Prescott. De to får prisen for «sine bidrag til dynamisk makroøkonomisk teori, den økonomiske politikkens tidskonsistens og konjunkturenes drivkrefter», som det heter det i begrunnelsen.

<b>NOBELT KYSS:</b> Professor Kydland gratuleres av sin samboer Tonya Schooler etter å ha mottatt Nobelprisen i økonomi.
SCANPIX
<b>FIKK PRISEN:</b> Professor Finn E. Kydland mottok Nobelprisen i økonomi av kong Carl Gustaf fredag kveld.
Scanpix
<b>MØTTE BUSH:</b> Finn E. Kydland (t.h.)og Edward Prescott ble invitert på lunsj av president Bush.
REUTERS