Det internasjonale nissesamfunnet er dessuten rammet av en opprivende indre strid. Vinneren av «Årets nisse»-konkurransen i Storbritannia i fjor anklager rivaler for å ha satt i gang en drittpakke-kampanje i verste næringslivsstil for å hindre ham i å vinne igjen i år.

Ron Horniblow (70) hevder å ha mottatt sin tittel fra «overnissen på Grønland», som skal ha det endelige og avgjørende ord i slike saker. Han sier estlenderen Aare Rebban får holde seg til musikken – Rebban er profesjonell trekkspiller – og overlate nissingen til fagfolk.

Brutal

Horniblow og Rebban nøyer seg med å bruke kjeft på hverandre. En julenisse, eller kanskje snarere en ikke-nisse i forkledning, opptrådte langt mer brutalt da han sist helg ranet en møbelforretning i Ludwigshafen sørvest i Tyskland.

Nisseskurken var utstyrt med skytevåpen og tvang to kvinnelige ekspeditører til å åpne butikkens pengeskap. Pengene puttet han i en sekk som han bar på ryggen (og som på denne årstiden vel burde vært fylt med helt andre ting), før han stakk av.

I Tübingen tolv mil sørvest for Ludwigshafen greide en annen nisse å stikke av med en halv million euro eller fire millioner kroner etter å ha ranet fire ulike banker. Automatvåpenet han truet med, viste seg å være et leketøy som trolig skulle ha ligget under juletreet hjemme hos ett eller annet forventningsfullt barn.

Blotting

I Swanage på den engelske sørkysten har en blotter i rød frakk og topplue den siste tiden vist fram andre deler av nisseskrotten enn de som vanligvis stilles til offentlig skue. I London har en annen nisse, som tydeligvis hadde fått i seg vel mye sterk gløgg, pådratt seg de voksnes vrede ved å banne så det lyste til innpåslitne og kravstore barn.

En mann i New York ble etter hvert så lei av julemaset, at han satte opp en nissefigur i full størrelse med et avhogd hode i hendene foran huset sitt. Og i Auckland på New Zealand gikk 40 døddrukne julenisser amok i byens sentrum sist helg.

I Gävle satte en julenisse og en pepperkakemann fyr på den enorme halmbukken som pryder den byens torg i førjulstiden. Det går tilbake med de gamle guder, sukket Ibsen, og det går visst gale veien med de gamle nissene også.

NISSEFAR: Det går mot jul i Thailand også. Her pynter nissejenter i antrekk tilpasset tempererte strøk en modell av nissefar på et kontor i hovedstaden Bangkok. Årets førjulstid er dessverre blitt skjemmet av en rekke skandaler og pinlige opptrinn verden over, der nissekledde personer har ranet banker, blottet seg og endog bannet til sakesløse små barn. FOTO: SCANPIX/REUTERS