«Sammen blir alt mulig» sto det på bakveggen da innenriksminister Nicolas Sarkozy i går holdt sin første tale etter å ha blitt valgt som presidentkandidat for det konservative partiet UMP. Poenget var tydelig: Å ikke støte fra seg de som i utgangspunktet er skeptiske til politikken hans.

Sarkozy sa at han er rett mann for alle dem som ikke helt vet hvor de hører hjemme politisk; til høyre, til venstre eller i sentrum i fransk politikk, «fordi de først og fremst er anstendige franskmenn».

Sarkozy, som er sønn av en ungarsk immigrant, har profilert seg som en sterk mann som vil slå hardt ned på kriminalitet og ulovlig innvandring, og sette en stopper for tyrkisk EU-medlemskap. Han vil også røske opp i arbeidslivet, med lengre uker og færre privilegier for arbeidstakerne, for å få fart på økonomien og få ned arbeidsledigheten.

Splitter franskmennene

Den slags er ikke like populært blant alle, og en fersk meningsmåling viser at Sarkozy splitter franskmennene: Selv om han ligger et lite hestehode foran sosialistenes kandidat i oppslutning, Segolene Royal, sier 51 prosent av de spurte at de frykter Sarkozys politikk.

I talen til de 80.000 fremmøtte partimedlemmene var Sarkozy litt rundere i kantene enn de er vant med, og vektla at han vil være alle franskmenns president.

— Jeg har skjønt at menneskelighet er en styrke, ikke en svakhet. Jeg har forandret meg, sa Sarkozy, og hyllet både vanlig arbeidsfolk, kvinner, etniske minoriteter og ungdom.

Sarkozy fikk mye pepper for den harde ordbruken sin under opptøyene blant ungdom i franske forsteder høsten 2005, som mange mente gjorde vondt verre. Også ryktet hans som en sterk tilhenger av det frie markedet skremmer mange.

Stilte uten konkurranse

I talen sin gjentok han kritikken av 35-timersuken, og varslet en lov for å redusere effektene av streiker i offentlig sektor. Sarkozy sa at han vil gjenreise verdier som «autoritet og respekt», sørge for at arbeid blir verdsatt, og se til at borgerne har rettigheter, men også plikter.

51-åringen slo også fast at Tyrkia ikke hører hjemme i EU. Han mener Frankrikes forhold til USA må styrkes, selv om han har stemplet Irak-krigen som en grov feil.

Mens Segolene Royal måtte slå ut to konkurrerende partifeller i en avstemning blant sosialistpartiets medlemmer før hun kunne kalle seg presidentkandidat i fjor høst, stilte Sarkozy uten konkurranse i går. Og fikk 98 prosent av stemmene.

Omstridt blant sine egne

Det betyr ikke at han er en uomstridt mann i sitt eget parti: Innenriksministeren har et mildt sagt anstrengt forhold både til sin egen statsminister, Dominique de Villepin, og til president Jacques Chirac.

Villepin trakk seg som presidentkandidat i god tid før gårsdagens nominasjon, men ville heller ikke gi sin stemme til Sarkozy. Den offisielle begrunnelsen var at president Chirac ennå ikke har sagt om han vil stille som presidentkandidat.

Statsministeren deltok på gårsdagens nominasjonsmøte, men forlot salen før Sarkozys tale.

Det har vært spekulert i om Chirac kan finne på å stille som kandidat for fem nye år i Elysee-palasset -- om ikke annet så for å gjøre livet surt for Sarkozy. Men det regnes som lite sannsynlig, ikke minst fordi flere av Chiracs tradisjonelle støttespillere, som tidligere statsminister Alain Juppe og forsvarsminister Michele-Aliot Marie, de siste dagene har flagget støtte til Sarkozy.

CHRISTOPHE ENA, AP (arkiv)