Dansk politi har pågrepet ni personer som er mistenkt for å ha planlagt terrorhandlinger. De ni ble arrestert i en aksjon i Odense på Fyn, opplyser talsmenn for overvåkingspolitiet PET.

Etter lengre tids etterforskning slo dansk politi natt til tirsdag til i Vollsmoseområdet i Odense, melder nyhetsbyrået Ritzau. Politiets talsmann Troels Ørting Jørgensen opplyser at de ni, som alle er yngre enn 30 år, hadde vært under overvåking i lengre tid.

Under razziaen i Odense fant politiet «materiale og effekter» som ifølge Ørting Jørgensen tyder på at det var gjort forberedelser til en terrorhandling. De arresterte skulle fremstilles i forhørsretten senere tirsdag.

Redd

Imamen Abu Bashar i Vollsmose, som selv kjenner tre av de arresterte, er ikke overrasket over arrestasjonene.

– Jeg er redd for at det kan skje et terrorangrep i Danmark, fordi det er danske soldater i Irak, sier Bashar til Ritzau.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge er blitt orientert om pågripelsene i Odense.

– PST ble orientert av danske myndigheter om pågripelsene, det kan jeg bekrefte, sier informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i PST til NTB.

Bernsen ønsker ikke å kommentere pågripelsene ytterligere, men sier at PST fortløpende vurderer trusselbildet. For øyeblikket er PSTs vurdering at det generelle trusselnivået i Norge er lavt.

Imam

Ifølge tyske medier var en av mennene som er pågrepet etter det mislykte forsøket på bombeangrep mot to tyske regionaltog 31. juli, på vei til en islamsk imam i Odense da han ble tatt. Men det er uklart om arrestasjonene i Odense har sammenheng med dette.

De to sakene har neppe noe med hverandre å gjøre, skrev København-avisen Politiken tirsdag. Politiet i Odense ville ifølge Politikens nettsider tirsdag ikke kommentere arrestasjonene i Vollemose.

Danmarks justisminister Lene Espersen er blitt holdt løpende orientert om utviklingen av etterforskningen, het det videre i Politiken. Hun peker på at en av PETs mest sentrale oppgaver er å forhindre terrorhandlinger.

«Naturlig»

– Sett fra min synsvinkel er det naturlig at man fra etterretningstjenestens side ikke ønsker å løpe noen unødig risiko, når det foreligger mistanke om forberedelse til terrorhandlinger, sier Espersen til avisen. Ut over dette ønsker hun ikke å kommentere arrestasjonene i Odense.

Ifølge Ritzau skal de ni som ble arrestert tirsdag, tilhøre et muslimsk ungdomsmiljø i Odense. Politiet fant det vanskelig å vurdere hvor langt de var kommet med forberedelsene til en terroraksjon, og valgte derfor å slå til nå, skriver Internetavisen Jyllands-Posten.

PET har ifølge denne nettavisen etter arrestasjonene vært i kontakt med en rekke nøkkelpersoner i de muslimske miljøene i Danmark for å orientere dem om situasjonen. Saken fører ikke til noen vesentlig endring i danske myndigheters vurdering av trusselnivået

Ekspert: Danmark oplagt terrormål

Jyllandsposten melder: Ni anholdt på terror-mistanke

Politiken skriver: Terroranholdte anskaffede bombe-dele

LES OGSÅ: PST orientert om pågripelser

ALEXANDER NATRUSKIN