KJERSTI MJØR OG NTB

Søndag kveld jobbet en stor Kripos-stab i Oslo på høygir for å gjøre klar listen over bekreftede døde nordmenn etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

Listen offentliggjøres på www.kripos.no mandag. Også et betydelig antall antatt omkomne og antatt savnede kommer til å stå oppført.

— Listen opererer bare med bekreftede døde dersom vi har sikre DNA-spor, tannstatus eller sammenfall av en rekke andre kriterier som til sammen gir grunnlag for å konkludere at vedkommende er død, sier fungerende Kripos-sjef, politiinspektør Petter Dyhre.

462 nordmenn er savnet etter flodbølgen. Statusen til 980 norske personer er usikker.

Ni fra Hordaland

Tre menn og seks kvinner på listen som offentliggjøres i dag har adresse i Hordaland, ingen i Sogn og Fjordane.

— Men vi ser ikke bort fra at det kan være flere, sier informasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Trygve Hillestad, til BT.

Alle pårørende ble varslet søndag ettermiddag om at navnene nå blir gjort kjente. Noen har meldt inn sine savnede til politiet, mens andre har kontaktet Utenriksdepartementet (UD) direkte. Hillestad oppfordrer de sistnevnte til snarest mulig å ta kontakt med nærmeste politistasjon eller lensmannskontor.

— UD sine lister er utfyllende som navnelister. Men vi trenger tilleggsinformasjon for å identifisere bevisstløse, skadede og eventuelt døde personer.

DNA-test av pårørende

De som møter opp hos politiet bør være nært genetisk beslektet med den savnede, fordi de blir oppfordret til å avgi DNA-test. De bør ta med bilde av savnede, oppgi særlig kjennetegn som operasjonsarr, føflekker og tatoveringer, og vite navnet på tannlegen til den savnede.

Også Kripos-sjef Petter Dyhre understreker at de norske Kripos-teamene i katastrofeområdet trenger DNA-prøver av nære slektninger til personer som fryktes omkommet.

— De kan også ha behov for informasjon skaffet til veie gjennom lokale politistasjoner og familie til savnede om detaljer som hårfarge, høyde, klokker og smykker til den eller de som fryktes omkommet. Og de trenger ikke minst tannstatus, opplyser Dyhre til NTB.

Nordiske lister krymper

Både i Sverige og Danmark minsker nå listene over savnede personer etter at opplysningene er blitt dobbeltsjekket.

Men overfor BT ønsker ikke Kripos å spekulere i om det samme kommer til å skje med den norske listen.

— Det vil vise seg, sier informasjonssjef Jan Tore Knutsen i en kort kommentar.

Søndag morgen inneholdt den svenske listen 3686 personer. Allerede ved 16-tiden hadde antallet minsket med 1170, og var søndag kveld på 2915 navn.

Det viste seg at mange av de som var meldt savnet er kommet hjem, eller er i sikkerhet et annet sted, uten at svenske myndigheter var blitt informert.

Etter at dansk politi offentliggjorde sin liste, hadde antallet navngitte søndag kveld gått ned fra 268 til 91.

Ytterligere mellom 100 og 119 dansker skal være savnet, men her mangler politiet vesentlige opplysninger og vil ikke offentliggjøre navn.