En time senere, på grunn av tidsforskjellen, kom turen til Polen, Slovakia, Ungarn, Tsjekkia, Slovenia og Malta.

Dermed ble grensekontrollen opphevet mellom Østersjøen og Adriaterhavet. Fra midnatt natt til fredag er det åpnet for å reise uten pass fra det Nord-Norge og Finland via en rekke land i Øst-Europa til Portugal.

Sagde over bom

Spesielt i Øst-Europa oppfattes anledningen som nedrivningen av den siste rest av Jernteppet som skilte Øst— og Vest-Europa i mange tiår.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel feiret begivenheten sammen med den polske statsministeren Donald Tusk, hans tsjekkiske kollega Mirek Topolanek og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso i den tyske byen Zittau, like ved grensen til Polen og Tsjekkia.

I Tallinn sa Barroso at utvidelsen av Schengen vil føre til økt handel og turisme, gi nytt liv til marginaliserte grenseområder og gjøre slutt på endeløse køer ved grensene.

Frykt for kriminalitet

Men nedrivningen av grensene skjer ikke uten opposisjon. Mange frykter at åpnere grenser vil bety mer kriminalitet og gjøre EUs yttergrenser mer utrygge for eksempel for trafficking. I Østerrike viser en meningsmåling at 75 prosent er imot å oppheve grensekontrollen.

– Mer ulovlig innvandring kan bli prisen Europa må betale for utvidelsen av Schengen til å omfatte 24 land, innrømmer Ilkka Laitinen, leder av EUs grenseovervåkingsorgan Frontex.

Den tyske politiforeningen advarte mot en bølge av kriminalitet som følge av grenseåpningen

Utenfor EU, i blant annet Ukraina, Hviterussland og Russland, frykter mange et «Festning Europa» som det blir vanskeligere å reise til.

Schengen-sonen omfatter nå 24 land, det vil si hele EU pluss Norge. Storbritannia og Irland er ikke med, og Bulgaria og Romania får ennå ikke komme med.

KUTTET BÅND: Tysklands innenriksminister Wolfgang Schäuble og hans polske kollega Grzegorz Schetyna klipper over et symbolsk bånd på grensen mellom de to landene ved Frankfurt an der Oder da Schengen ble utvidet med ni land. Foto: SCANPIX/REUTERS
ÅPNET: En mann holder et tysk og polsk flagg i sine hender på grensen mellom Tyskland og Polen i Frankfurt on Oder i går. FOTO: SCANPIX/REUTERS