Henrettelsene er de første etter den etnisk pregede uroen i Xinjiang-regionen.

En talskvinne for myndighetene i Xinjiang opplyste mandag at ni dødsdommer «nylig» var fullbyrdet. Det skjedde etter at Kinas høyesterett hadde stadfestet dommene, sa Hou Hanmin til nyhetsbyrået AFP.

Kinas høyesterett har myndighet til å overprøve alle dødsdommer som lavere domstoler avsier. Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA skjedde henrettelsene trolig i forrige uke.

Mandag ble samtidig ytterligere 20 personer tiltalt i forbindelse med 18 drap, ødeleggelse av eiendom og andre forbrytelser, melder det halvoffisielle nyhetsbyrået China News Service.

Han-kineser Minst én av de henrettede, Han Junbo, skal ha vært han-kineser, den dominerende folkegruppen i Kina. Nyhetsbyrået Reuters mener at to av de henrettede kan være han-kinesere De øvrige sju-åtte henrettede skal ha vært uigurer.

De ni var dømt for drap og andre alvorlige forbrytelser. Mange hundre mennesker ble arrestert etter urolighetene i juli, som krevde nesten 200 menneskeliv og var de verste i Kina på flere tiår.

Dilxat Raxit, talsmann for Uigurenes verdenskongress, en eksilorganisasjon av uigurer i opposisjon til det kinesiske regimet, fordømmer henrettelsene.

— Uigurene fikk ikke engang se sine familier før henrettelsene, sier han.

Rettssakene skal ha skjedd i all hemmelighet bak lukkede dører og ble ikke gjennomført i samsvar med internasjonale standarder.

Krever press — Vi beklager at USA og EU ikke har iverksatt effektive tiltak mot Kina når det gjelder dødsstraff, sier Raxit.

— Hvis de ikke presser Kina, vil helt sikkert flere uigurer bli henrettet.

Han oppfordrer president Barack Obama til å ta opp spørsmålet med sine kinesiske verter når han kommer til Kina om en uke.

Uroen i Xinjiangs lokale hovedstad Urumqi begynte 5. juli. Minst 197 personer ble drept i opptøyene og over 1.600 såret, ifølge offisielle tall. Enkelte mener de virkelige tallene er større.

Representanter for uigurene sier de blir undertrykt politisk, kulturelt og økonomisk, noe Kinas myndigheter benekter. Myndighetene hevder til gjengjeld at uigurer i eksil representerer terrorister.