Så godt som alle passasjerene ser dermed ut til å ha blitt ofre i ulykken som skjedde midt på dagen fredag, på motorveien 120 kilometer vest for Stockholm.

Over 40 mennesker ble fraktet fra ulykkesplassen for å få behandling av helsepersonell. Åtte av disse er alvorlig skadd, bekrefter fylkesmyndighetene i Väsmanland.

Bussen var en 2003-modell Volvo og hadde nylig vært til service, opplyser eier av busselskapet Hellbergs buss, Mikhael Hellberg.

Svært vanskelig

Politiet hadde fredag kveld fortsatt ingen klar oppfatning av årsaken til ulykken, ble det opplyst på en pressekonferanse i Arboga.

Bussen så ut til å ha sklidd over på siden og deretter ha rullet over på taket. Den skal ha sklidd på taket de siste 30-40 meterne før den stoppet, opplyste Lars Johansson, redningsleder for brannvesenet og en av de første som kom til stedet.

Redningsarbeidet var meget vanskelig fordi bussen lå på taket, som var blitt sammenklemt. Rundt 20 personer satt fastklemt inne i bussen

– Det var den vanskeligste oppgave man kan forestille seg, sa Lars Johansson.

Ved 19-tiden var veien forbi ulykkesstedet fortsatt stengt for trafikk i begge retninger. Politiet regnet med at trafikken kunne komme i gang i løpet av natten.

Seks etterforskere fra den statlige svenske havarikommisjonen kom fredag ettermiddag til ulykkesstedet for å begynne gransking av ulykken.

Persson: – En fryktelig ulykke

– Det er en fryktelig ulykke som har hendt, sa Sveriges statsminister Göran Persson om bussulykken.

– Vi er alle forskrekket over denne tragedien og følger naturligvis redningsarbeidet og helsevesenets innsats veldig nøye. Jeg vil også uttrykke min medfølelse med de rammede og deres familier, sa Persson i en uttalelse.

Ti personer ble ført til universitetssykehuset i Örebro, ni til Västerås og en til Eskilstuna. Legevakten i Arboga tok hånd om 21 personer.

Redningsarbeidere brukte fredag ettermiddag en kran til å løfte bussen slik at de døde kunne hentes ut av vraket. Dødsofrene er ikke identifisert.

Fastklemt

Ulykken skjedde ved 12-tiden, og to og en halv timer etter ulykken satt det fortsatt personer fastklemt inne i bussen. Over 20 ambulanser ble sendt til stedet der bussen lå på taket i en kløft.

Arboga ligger i det svenske innlandet omtrent 120 kilometer vest for Stockholm. Bussen var på vei fra Skövde lenger sørvest i Sverige til Stockholm med teatergjengere.

Politiets talsmann Johan Lindevret opplyste at man behandlet ulykken som en katastrofe.

Øyenvitner i en bil som lå bak bussen, forteller at den først så ut til å svinge over i venstre kjørebane på en måte som tydet på at den var ute av kontroll. Deretter skar den tilbake tvers over høyre kjørebane og ut i kløften.

Sjåfør fysisk uskadd

Bussjåføren så ifølge Expressens nettsider ut til å ha kommet fysisk uskadd fra den dramatiske ulykken.

Eieren av busselskapet Hellbergs buss, Mikhael Hellberg, sier til TT at den 62 år gamle sjåføren har snakket med sin kone på telefon, men han befinner seg fortsatt på sykehus. Det samme gjør arrangøren av turen.

– Jeg har snakket med ham, han har det forholdsvis bra, men er selvsagt i sjokk, fortalte direktør Bengt Olsson i selskapet Forellenresor, som arrangerte teaterturen.

Alt ambulansepersonale i området fikk beskjed om øyeblikkelig å stille på jobb. De hardest skadde ble sendt til sentralsykehuset i Västerås omtrent 50 kilometer nordøst for Arboga.

En av de verste

Bussulykken utenfor Arboga fredag er en av de verste som noen gang har rammet Sverige, ifølge bransjeforbundet Svenska Bussbranschens Riksförbund.

– Det er en svært tragisk hendelse for alle innblandede. Vi vet ennå ikke hva som forårsaket den alvorlige ulykken. Det kommer en havarigransking som nå nedsettes til å klargjøre, sier forbundets leder Jan-Erik Kjellberg.

Han peker på at risikoen for skade er åtte ganger større for bilister og 144 ganger større for motorsyklister og mopedister enn for busspassasjerer.