— Ni mennesker er drept - fire soldater, fire sivile og én journalist, opplyser Bangkoks viseguvernør Malinee Sukvechavorakit.

En japansk kameramann skal være blant de drepte, mens det er 64 soldater blant de mange hundre sårede.

Etter de harde sammenstøtene lørdag varslet det thailandske militæret at det vil trekke tilbake sine styrker fra de områdene av hovedstaden som er rammet av protestaksjoner. En talsmann for hæren ber demonstrantene om å gjøre det samme og sier militæret ønsker å inngå en våpenhvile med de såkalte rødskjortene.

— Denne anmodningen om en våpenhvile kommer for å stanse kampene, og militæret vil trekke seg tilbake. Men det betyr ikke at denne demonstrasjonen er lovlig, sier oberst Sunsern Kaewkumnerd.

Thailandske soldater skjøt med gummikuler og brukte tåregass mot demonstrantene, som svarte med bensinbomber.

Mest omfattende

Lørdagens sammenstøt er de mest omfattende siden rødskjortene krevde nyvalg og startet sin protest mot landets myndigheter for én måned siden. Totalt sett er de siste ukenes uroligheter de alvorligste på 18 år i landet.

En av protestaksjonens ledere ba statsminister Abhisit Vejjajiva om å oppløse nasjonalforsamlingen umiddelbart og forlate landet.

— Vi endrer vårt krav om å oppløse nasjonalforsamlingen om 15 dager til et krav om å oppløse nasjonalforsamlingen umiddelbart, sier Veera Musikapong til de demonstrerende rødskjortene.

— Og vi ber Abhisit om å forlate landet umiddelbart.

Lørdag ble også 20 thailandske soldater såret i en bombeeksplosjon i Bangkoks gamleby, ifølge en talsmann for hæren.

Thaksin-tilhengere

Tidligere lørdag brukte sikkerhetsstyrkene vannkanoner mot en gruppe demonstranter som forsøkte å ta seg inn på et militært område i byen. Flere hundre soldater var også utplassert ved et veikryss i finansdistriktet i byen, hvor rundt 8.000 såkalte rødskjorter hadde barrikadert seg.

Flertallet av rødskjortene er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå lever i eksil.

Til tross for krav om at han må gå av, står statsminister Abhisit Vejjajiva fast på at det kravet ikke vil bli møtt.

— Jeg har sagt til alle tjenestemenn, politibetjenter og soldater at vi ikke har noen rett til å miste motet eller mislykkes, sa Abhisit fredag kveld.

Varsler maktbruk

Onsdag erklærte regjeringen unntakstilstand da rødskjortene kom seg inn på området til nasjonalforsamlingen. Enkelte tjenestemenn flyktet da fra stedet i helikopter.

Demonstrantene har også stormet lokalene til en fjernsynskanal for å få sin egen kanal PTV på lufta igjen etter at den ble stengt av styresmaktene.

— Demonstrasjonene er nå ulovlige, og vi ber alle fredselskende mennesker innstendig om å forlate de forbudte områdene, sier Sansern.

— Hæren vil ikke drepe thailendere, men vi må gjenopprette lov og orden, advarte han.

KIM KYUNG-HOON
DAMIR SAGOLJ