– Jeg kan bekrefte at han døde av hjerneskader. Antall døde er nå ni, sier legen Eero Hirvensalo onsdag kveld, ifølge NTB.

Han legger til at antall drepte trolig ikke kommer til å stige fordi tilstanden til de som er skadd, ikke er alvorlig.

– Så vidt jeg vet, så skjøt han seg selv, fortsatte han.

Les også — En stille gutt fra en helt vanlig familie

18-åringen videofilmet seg selv da han testet pistolen sin i skogene i Finland. Finsk politi bekrefter nå at det er samme mann som står bak en av de verste massakrene i Finlands historie.

På Youtube lå det ute en video laget av gjerningsmannen, der han tester våpen. I en video lagt ut 6. november varsler han konkret om en forestående massakre på skolen i Jokela. Onsdag smalt det.

Rektoren, en middelaldrende kvinne, døde av skuddskadene. Hun døde på et sykehus i Helsingfors, ifølge YLE.

Fem gutter, to jenter og rektoren

På politiets pressekonferanse på kommunegården i byen Tuusula onsdag kveld, som ligger fem mil nord for Helsingfors, blir det bekreftet at åtte personer er døde. Fem gutter, to jenter og den kvinnelige rektoren ved skolen.

I tilleg døde altså gjerningsmannen på sykehuset onsdag kveld.

Flere elever ble også skadd i skytedramaet.

– Ti elever med lettere skader er brakt til sykehuset i Hyvinge. En av dem har en lettere skuddskade, mens de andre først og fremst har fått sår og skrammer fra glassplinter, sa Hirvensalo på en pressekonferanse noe tidligere i dag, ifølge NTB.

– Ofrene tilfeldig utvalgt

Rundt hundre politifolk stormet bygningen onsdag, og politiet karakteriserer situasjonen som oppstod som svært kaotisk. Flere hundre ble evakuert.

Gjerningsmannen skjøt mot en politimann, som ble lettere skadd. Ellers ble ingen politifolk skadd. Politiet selv løsnet ingen skudd.

Etter at alle elevene var blitt evakuert, fant politiet gjerningsmannen alene i skolens korridorer. Politiets teori er at ofrene var tilfeldig utvalgt.

Ifølge avisen Iltalehti brøt spesialstyrker fra den såkalte Bjørneligaen seg inn ved å kjøre en pansret Mercedes gjennom døren.

Vært rar - Jeg har kjent han som skjøt i ti år. I senere tid har han vært rar og begynt å tegne bilder der han skyter. Når vi har spurt ham, har han sagt at han bare tuller, sier Tuomas Hulkkonen, en skolekamerat av 18-åringen, til Helsingin Sanomats nettside.

En annen skolekamerat som har pistolskyting som hobby, sier at 18-åringen har et våpen, men han vet ikke hvem som egentlig eier det.

Da skytedramaet begynte, spiste elevene felleslunsj.

— Lærerne ropte: Kjapt inn i klasserommet, sier Hulkkonen.

Elevene løp inn i klasserommene og gjemte seg under pultene, og de slukket lysene.

Barrikaderte seg Avisen Ilta-Sanomat skriver at 18-åringen skjøt mot politiet etter å ha barrikadert seg inne på skolen.

Ifølge TV-kanalen Mtv3 skal 18-åringen ha begynt å skyte midt i en klassetime. Eleven som skjøt, skal ifølge TV-kanalen ha offentlig uttrykt beundring for Hitler og Stalin.

Jokela videregående skole har 330 elever. En del elever lyktes å rømme gjennom vinduene. Andre ble forflyttet til skoler i nærheten. Elevene måtte rømme uten ytterklær eller sko på føttene.

I kirken i Jokela og i arbeiderforeningens hus har det blitt opprettet krisesentre for dem som er rammet.

Olli Hallikainen taler under en gudstjeneste i kirken i Tampere etter drapene.
LEHTIKUVA
MTV3