New York: «Mucho hot», sier 76-årige Cilia Gonzales med et lite smil og en kroket finger som peker ut på gaten. «Too much, mucho hot!», gjentar hun på sitt hjemmelagede spansk-engelsk og får forklart at hun har sukkersyke og er redd for å få insulinsjokk hvis hun er alene hjemme eller ute, nå når temperaturen har sneket seg opp nær 40 grader i New York.

Åpnet «kjøleskap»

Cilia Gonzales er en mange tusen newyorkere som den siste uken har benyttet seg av at borgermester Michael Bloomberg ga ordre om at nesten 500 offentlige bygninger skulle åpne dørene for alle som trengte å bli nedkjølt.

Seniorsenteret på Atlantic Avenue i Brooklyn er fra før et populært samlingssted for lokale pensjonister. Men på årets varmeste dag tirsdag i forrige uke strømmet enda flere til, og ca. 60 av dem ble værende de fire ekstra åpningstimene fra 16 til 20, da det attpåtil ble servert gratis spagetti med kjøttboller.

Holder ut ...

— Puuuuh, det er bare så varmt. Altfor varmt. Varmt, varmt, varmt. Jeg liker det ikke. Jeg vil ha det kaldt, og jeg elsker når jeg kan ta på tykk frakk. Når det er så varmt som nå, blir man jo nærmest nødt til å kle av seg. Men det går ikke, jeg er jo en gammel kone, ler 74-årige Francesca Silva, som har søkt til det såkalte «kjølesenteret» sammen med sin 50-årige handikappede sønn Roberto.

I et rom nederst i bygget sitter et tyvetall muntre venninner og lytter til latinmusikk mens de vennlig erter en av kvinnene med at hun bare er kommet for å finne seg kjæreste. Ute på gangen er fire venner i alderen 72 til 80 – og et toårig barnebarn – i ferd med å legge vekk kortstokken i håp om at spagettien snart er klar i kjelleren. Og i spillerommet er det konstant støy fra biljardballer, dominobrikker og livlige stemmer.

Jeg har aircondition hjemme, men det er alt, altfor dyrt å ha den på. Husleien er dyr nok fra før

Dolores Soto (72)

Livsfarlig hete

  • Det er så deilig kjølig her. Jeg har aircondition hjemme, men det er alt, altfor dyrt å ha den på. Husleien er ille nok fra før, forklarer 72-årige Dolores Soto. En av hennes dominomakkere – Domaso Nacario på 82 – har astma og sier han slett ikke vet hvordan han skulle overleve hvis han ikke kunne tilbringe de varme timene i kjølesenteret.

Noenlunde samtidig ble en 92-årig kvinne funnet død i sitt hjem i Philadelphia. Det var bare et enkelt vindu åpent i hennes toetasjes hus, og legen konkluderte raskt med at det var varmen som tok livet av kvinnen. I løpet av de varmeste dagene ble det registrert ytterligere minst fire dødsfall i det nordvestlige USA som direkte konsekvens av hetebølgen. Et av dødsfallene var i New York.

Artikkelen fortsetter under bildet

KJØLENDE DUKKERT: Ungen i Brooklyn har funnet råd - de har funnet seg en plaskedam.

Skal svette

I New York har borgermester Bloomberg og helsekommissær Thomas Farley stått bak en omfattende opplysningskampanje om de kommunale nedkjølingssentrene. Og man har bl.a. kunnet ringe byens gratis informasjonsnummer – 311 – og få opplyst hvor det nærmeste er.

«Varmen er farlig og kan rett ut være dødsens farlig. Hold øye med folk som føler seg svake eller svimle eller ikke svetter. Det er normalt å svette når man har det varmt. Hvis man ikke svetter, kan det godt være fordi man er dehydrert», forklarte kommissær Farley forleden på radio, der han også oppfordret alle til å holde øye med sine naboer.

En annen gevinst ved de kommunale kjølerommene er at de helst skal holde strømforbruket nede. De varme sommerne i New York fører ofte til omfattende strømbrudd fordi systemet ikke klarer de millioner av energislukende airconditionanlegg som mange har montert på et vindu i hvert rom i hjemmet.

Artikkelen fortsetter under bildet

VENTER PÅ BUSSEN: For Nancy Calex (til h.) og Zoraida Pena er det godt å ha vifte når man venter på bussen.

Strømnettet gisper også

Det har den siste uken vært flere lokale strømbrudd som følge av overbelastning, ConEdison har kjørt ut is til kunder uten strøm og har flere ganger ringt rundt til kunder i utvalgte områder for å be dem slå av alt elektrisk utstyr som ikke er strengt nødvendig.

ConEdison har selv innstilt driften av flere heiser i hovedkvarteret, og det er sendt ut anbefaling om at man ikke prøver å tvinge innetemperaturen under 25 grader. ConEdison mener å ha hindret et generelt brudd ved å benytte seg av muligheten for å fjernstyre termostatene i flere private hjem og ved å aktivere et frivillig energispareprogram der flere store bedrifter på forhånd har lagt en plan for hvordan de i en krisesituasjon kan slå av lys, skru opp termostater og begrense bruken av heiser, lamper og annet elektrisk utstyr.

Lokkes med kald luft

Kommunens inspektører har også utskrevet bøter til flere forretninger som har forsøkt å lokke kunder inn med kald luft ved å la døren stå åpen mot gaten. En et år gammel lov forbyr store butikker å holde dørene åpne mens de har aircondition på. Ifølge New York Times er blant andre Armani Exchange på Fifth Avenue idømt en bot på 1300 kroner for slik energisløsing.

Hetebølgen er nå formelt avblåst, fordi det har vært et par «kjølige» dager etter helgen. Temperaturen ventes nå å holde seg på et par og tretti grader.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN