Et halv år og en krig senere ligner hullet etter World Trade Center — Ground Zero - mest av alt en byggeplass.

Livet i New York har vendt tilbake til hverdagen. På overflaten den illusoriske tryggheten, tempoet, de tøffe forsøkene på å overleve, og drømmene. Men under overflaten har New York blitt varig forandret etter terrorangrepene 11. september.

Frykten sitter i

— Nå får jeg endelig til å sove hele natten gjennom. Men det hender fortsatt at jeg våkner brått, med kaldsvette, når jeg hører et fly komme lavt inn over Manhattan, eller sirener som skjærer gjennom nattens stillhet, sier internettkonsulent John Carter.

Han var en av dem som klarte å komme seg ut av World Trade Center i live, ble dusjet på grunn av frykten for kjemiske eller biologiske stridsmidler, og som ble tvunget til å kaste nesten alle sine eiendeler, inkludert fotoalbum og barnas leker, etter at leiligheten på det sørlige Manhattan ble fylt av asbeststøv.

I radioen blir det fortsatt informert om gratis konsultasjoner for mennesker som er blitt rammet av depresjoner etter angrepene. Pågangen er fortsatt stor.

Alt stoppet opp

Men John har også mistet jobben. Over 100.000 arbeidsplasser har gått tapt i New York bare de siste månedene, men mørketallene er mye større. Mange illegale innvandrere er også blitt arbeidsløse, etter at New York i praksis var lamslått i månedsvis på grunn av angrepene, koblet med økonomisk tilbakegang.

— Plutselig sto alt stille. De første månedene hendte det ingenting, sier Joachim Ohlin, sjef for hotellet Roger Smith. Nå har turistene fra Europa begynt å vende tilbake, men forretningsmennene holder seg fortsatt borte fra hotellet hans.

Et blødende sår

Området der World Trade Center en gang sto ligger fortsatt som et blødende sår midt i byen. Kraftig, iskaldt, hvitt lys lyser opp området. Fra lufta virker det enormt, som et tomrom med dype krater midt i en pulserende storby.

Oppryddingsarbeidet pågår fortsatt døgnet rundt, og nesten hver dag finner redningsarbeidere fortsatt kroppsdeler fra de rundt 3.000 som omkom i angrepene 11. september.

I kvartalene rundt Ground Zero har mange restauranter åpnet igjen. Kontoristene har lært seg å skritte over ødelagte fortauer og veier på vei til jobben. Brannrøyken er borte, og hverdagen er kommet tilbake.

Men den blir allikevel ikke den samme som før.

(NTB)