FRODE BJERKESTRAND

PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)

New York

Da klokken nærmet seg midnatt lokal tid hadde New York bestemt seg for lenge siden. Byen og delstaten med samme navn er dundrende demokratisk i presidentvalg, og ga sine valgmannsstemmer til John Kerry. Men i resten av USA var det langt mer usikkert.

De fleste store tv-stasjonene var uvanlig forsiktige i spådommene sine sent i går. Tydelig kloke av skade etter at samtlige av dem tabbet seg ut i kaosvalget for fire år siden.

CNN på silkefot

Times Square er klodens mest glorete sted, med gigantiske lysreklamer rennende ned fra hver eneste skyskraper, et spektakulært reklamesirkus i neon og høyoppløselige megaskjermer.

Bak panoramavinduene under NASDAQ-børsen holder CNN hus. I 23-tiden står hundrevis av publikummere og presser nese mot glass, ikke minst for å få et glimt av bukseselene til Larry King og CNNs svar på Geir Helljesen, Wolf Blitzer.

Der lister franske tv-team seg rundt og prøver å skjule sin aksent så godt som mulig. Mens Blitzer rapporterer at California gir sine 55 valgmannsstemmer til John Kerry. Mens Bush får fire fra Idaho.

Men ingen klare spådommer, ingen brautende finalescore.

Helaften for MSNBC

Noen gater borte, under Rockefellers høye tårn ved Fifth Avenue, har MSNBC gigantshow med levende publikum. Før het den store plassen foran gamle Rockefellers livsverk "Rockefeller Plaza". Nå er det "Democracy Plaza", sponset av Bank of America.

På nordsiden sitter kanalens ekspertpanel. Og tusenvis av tilskuere hopper og hyler for å komme på riksdekkende fjernsyn, bak den brede ryggen til valgkommentator Ron Reagan (sønn til far sin, ja).

Mange fagre ord og dype analyser. Men heller ikke her noen kjekkas-fakter.

Stille på Grand

I 22-tiden er det foruroligende stille i ballsalen på Grand Hyatt Hotel på 42nd Street. Det er her demokratene skal ha sin New York-marinerte seiersfest, og det går rykter om at Hillary og Bill skal komme. Bush leder med 40 valgmannsstemmer, og det ser litt sketchy ut.

Ved inngangsdørene står to enorme seiersbløtekaker, foreløpig urørt. Men folk forsyner seg lystig med gratis øl og reker.

Tikkende bombe?

Men høyt oppe på veggen på W Hotel på 47th Street henger en digert telleapparat. Det teller veldig fort. 2000 dollar i sekunder.

I går ettermiddag passerte det 143 milliarder dollar. Telleapparatet er sponset av Center for American Progress, og viser hvor mye krigen i Irak har kostet til nå.

Ingenting tyder på at telleapparatet vil stoppe med det første. Presidentvalg eller ikke.

Alltid flere dager...

Rundt halv tolv var stemningen litt utmattet nede ved CNN-basen utenfor NASDAQ-børsen. Mindre krutt i kraftuttrykkene, Larry Kring stadig krummere i ryggen.

Ingenting avgjort, ingen ny president, foreløpig. Det så ut til å bli en veldig lang natt. Også i New York.