Børsmeklere melder at markedet er preget av stor usikkerhet. Mange aksjonærer vet ikke hvilken vei de skal gå — om de skal kjøpe eller selge.

Da børsen stengte, hadde industriindeksen Dow Jones sunket med 0,24 prosent til 8.899,25 poeng, og teknologibørsen Nasdaq med 1,6 prosent til 1554,34 poeng.

Tidligere på tirsdagen så det ut som om både New York Stock Exchange (NYSE) og Nasdaq hadde klart å stå imot presset. Men rentekutt har ikke greid å dempe markedets frykt for krig og en økonomisk nedgang i USA. Det mange spør seg er hvordan aksjekursene vil utvikle seg når alle ekstraordinære tiltak er avviklet.

Europa ned

Det ble tirsdag negative kurver for de fleste av Europas børser, til tross rentekutt mandag. Situasjonen oppfattes ikke av noen som normal. Verdens aksjemarkeder preges av stor usikkerhet, og i Europa er man mest opptatt av hva som skjer i USA.

— Vi ser at markedet driver i negativ retning, for så snart du vender tilbake til den virkelige verden er nyhetene fremdeles negative, sier Robert Kerr, Europa-strateg ved Bank of America.

— Uansett hvor mye den amerikanske sentralbanken smører maskineriet med lave renter og stor likviditet så er utsiktene for amerikansk forbruk dårlige, sier han.

Bank of England forsøkte å smøre hjulene ved å kutte renten 0,25 prosentpoeng tirsdag, men kuttet kom én dag for sent og var bare halvparten så stort som de andre sentralbankenes.

Japan senket renten med bare 0,15 prosentpoeng, men landet står i en særklasse, med en styringsrente som nå ligger på utrolige 0,10 prosent.

Defensiv

Fallet på New York-børsen mandag ble ikke den nedsmeltingen noen hadde fryktet. Men det har ikke lettet på det psykiske presset som skyldes at perspektivene på noe lenger sikt er mørke.

— Folk er fremdeles uhyre forsiktige. Jeg tror ikke de forsøker å forutse hva som vil skje. De vil bare være forberedt på nyhetene som måtte komme, sier James Park, nestleder for meklerfirmaet Brean Murray & Co.

— Folk er defensive. Det er for mye usikkerhet i markedet til å innta en fast overbevisning om noe som helst, sa han.