Rushtid-bombingene i Madrid torsdag skiller seg på en rekke felter kraftig ut fra tidligere attentater ETA har påtatt seg ansvaret for.

I attentatene på Solkysten i juli i fjor omkom tretten mennesker. Denne gangen nærmer antallet drepte seg 200. Og det stiger fortsatt. Over tusen mennesker er kvestet.

Fellesnevneren for de to attentatene er at ETA heller ikke i fjor forhåndsvarslet attentatene.

KRAFTEN I EKSPLOSJONENE, den nitide koordinering og den fortsatt åpne mulighet for at det var selvmordsbombere som utløste Madrid-massakren, gjør at det er naturlig å tenke på at en gruppering med tilknytning til Osama bin Ladens al Qaida-nettverk som står bak.

Fra bombingen av USAs ambassader i Kenya og Tanzania, via World Trade Towers til synagogebombingene i Tyrkia i desember i fjor — for ikke å snakke om en rekke attentater i Irak siden felttoget mot Saddam Hussein ble avblåst - har sprengkraft og koordinering vært et av al Qaidas fremste varemerker. Det vi mangler denne gangen er lastebilen(e) som var en del av bomben - selve «våpenplattformen» for å bruke et militærteknisk uttrykk.

Det er et ugjendrivelig faktum at Spania har vært et slags fristed for islamske al Qaeda-sympatiserende grupperinger.

Spanske myndigheter har etterforsket mulige forbindelser siden år 2000, i hovedsak skjermet for offentlighetens søkelys. I alle fall utenfor Spania.

Det vakte oppsikt i september i fjor da Taysir Alouni, journalist av syrisk opprinnelse ble arrestert, siktet for forbindelser til al Qaeda. Alouni er korrespondent i Spania for fjernsynsstasjonen Al Jazeera, kjent som Midtøstens CNN. Og Alouni var den første som intervjuet Osama bin Laden, et sted i Afghanistan, etter 11. September 2001.

DET SOM ER MINDRE kjent er at den samme etterforskningsdommeren som beordret arrestasjonen av Alouni, også sto bak det spanske kravet om utlevering av fire spanske statsborgere fra amerikanernes interneringsfengsel på Guantanamo-basen.

Og han ledet etterforskningen mot Imad al-Din Barakat, alias Abu Dahdah. Han er utpekt som leder av al Qaida-cellen i Spania. Som altså skal ha eksistert siden år 2000, kanskje lenger.

Fra den syriskfødte spanske statsborger Abu Dahdah går det direkte linjer både til Mohammed Atta og Osama bin Laden.

Barakat/Abu Dahdah har innrømmet at han er islamsk fundamentalist, men han benekter å være medlem av al Qaida.

Mohammed Atta er utpekt som leder for gruppen som sto bak terroranslagene i USA 11. September 2001. Han hadde kontakt med Barakat de gangene han brukte Madrid som transitt mens han reiste mellom USA og Europa under forberedelsene til 11. September. Noen kilder hevder at Atta fikk den endelige ordren om attentatet nettopp under besøk i Madrid.

I den andre enden av kjeden hadde Barakat kontakt med Mohammed Alu. Han er kjent som bin Ladens nestkommanderende og ble drept under den amerikanske bombingen i Afghanistan høsten 2001.

Barakat hadde også forbindelse til Alouni, som ble løslatt mot kausjon i oktober i fjor. Barakat skal ha overlevert penger til Alouni som denne skulle ta med til Afghanistan (les: Osama bin Laden). Alouni sier at det beskjedne beløpet (4000 US$ i flg. nettsiden til Al Jazeera) var ment til veldedige formål og at det var latterlig at han skulle gi et slikt beløp til mangemillionæren Osama bin Laden.

Det er også registrert forbindelser mellom algeriske Abderrazah Mahdjoub som er utpekt som en hovedmann i det nye terrornettverket i Europa, og til en indonesier som har rekruttert blant annet europeere til terroropplæring i Indonesia. Også disse bosatt, eller med tidvise opphold, i Spania.

I løpet av de siste årene har minst et tjuetall personer blitt tatt i forvaring av spansk politi på grunn av angivelige forbindelser til al Qaeda.

AL QAIDA HAR gått gjennom en forandring minst det siste året.

Det har ført til, som en talsmann for organisasjonen sa i fjor høst, at al Qaida nå er villig til å samarbeide med ikke-muslimske grupper som har den felles interesse med al Qaida at de ser på USA som en fiende.

I en slik definisjon blir også Spania en fiende. Fordi landet var, og er, en av USAs ivrigste forbundsfeller i kampen mot verdensterrorismen.

Dermed blir også ETA, som har den spanske regjeringen som sitt hovedmål, også en mulig samarbeidspartner for al Qaida.

For den spanske regjering er det imidlertid ikke så lett, ikke minst like før et valg, å peke på al Qaida. For dermed så innrømmer den også at samarbeidet med USA, som mange spanjoler har sett med skepsis på, har gjort at Spania er blitt et bombemål.

SLIK VI KJENNER detaljene fra Madrid-massakren til nå: Uvanlig stor sprengkraft, nøye koordinering og et tilsynelatende mål å ramme flest mulig uskyldige, tyder det meste på at det er en al Qaida-gruppering som står bak.

Dersom det arabisktalende lydbåndet som ble funnet torsdag kveld, inneholder vers fra Koranen svekkes ikke denne formodningen. Tilsvarende funn er gjort etter andre attentater som kan knyttes til al Qaida.

I SORG: Spania er i sorg. En ansatt ved parlamentsbygningen i Madrid knytter sørgebånd til det spanske og EU-flagget utenfor bygget. Spanjolene har vært helt sikre på at ETA sto bak bombeattentatet i går, men i går kveld ble det klart at al Qaida angivelig skal ha tatt på seg skylden.<br/> FOTO: MARCELO DEL POZO