Tømrerne har utvidet bordet der Israels ministere holder sine ukentlige møter. Bordet var ikke stort nok til at alle kommende ministere og viseministere i Benjamin Netanyahus regjering kunne samles rundt det. For etter mange ukers forhandlinger er Israel nye regjering på plass – den største i Israels historie.

En post til alle

Fem partier er med i regjeringskoalisjonen, og for å gjøre alle partier og egoer tilfredse har Netanyahu måttet finne opp nye ministerposter. Med sitt eget Likud-parti og partier som det ultraortodokse Shas, det sterkt høyreorienterte Yisrael Beiteinu og det høyreorienterte sionistiske «Jødisk hjem» trekker regjeringen klart mot høyre, men profilen modereres av at det sentrum-venstre orienterte Arbeiderpartiet i forrige uke gikk inn i regjeringen.

Dette må sies å være Netanyahus største seier, fordi det gir ham og hans regjering en mykere profil overfor omverdenen, som har sett med skepsis på en svært høyreorientert israelsk regjering.

Tøffere linje

Både Netanyahu og Avigdor Liebermann, leder av Yisrael Beiteinu og ny utenriksminister, har et hardere standpunkt over for palestinerne enn den tidligere regjeringen. Netanyahu har tidligere gitt uttrykk for at han er motstander av en selvstendig palestinsk stat, og han har også erklært seg som tilhenger av en naturlig utvidelse av de kontroversielle bosettingene på Vestbredden, og det kan gjøre fredsforhandlinger med palestinerne vanskelige.

USAs president, Barack Obama, har sagt at en fredsavtale mellom de to stridende partene står høyt på hans dagsorden, og EUs Javier Solana har gjort det klart at man vil ha en annen tilgang til en israelsk regjering som ikke arbeider for en tostatsløsning. Om det er et reelt uttrykk for en oppmyking fra Netanyahus side, vil de kommende handlinger vise, men den nye statsministeren sa for få dager siden at den nye israelske regjeringen vil være «en partner for fred», og at alle arabiske land som måtte ønske å forhandle fred med Israel vil bli møtt med «en utstrakt hånd».

Spørsmålet er hvor utstrakt den kan bli.

Møter Liebermann

Retorikken i Netanyahus åpningstale i Knesset var hard, og Israels forhandlingspartnere vil bli møtt av en israelsk utenriksminister i skikkelse av Avigdor Liebermann, som er blitt beskyldt for rasisme og antiarabiske uttalelser. Han er ultranasjonalist, og han har en skeptisk regjeringspartner å ta hensyn til – det ultraortodokse Shas-partiet, som avviser enhver forhandling om deling av Jerusalem i forbindelse med en fredsavtale med palestinerne.

I koalisjonen er også Arbeiderpartiet, som da det var partner i den tidligere regjeringen, deltok i forhandlinger med palestinerne. Da delegatene i Arbeiderpartiet i forrige uke stemte om man skulle gå inn i regjeringen, var det bare litt over halvparten som støttet partileder Ehud Baraks oppfordring om å innlede samarbeid med Netanyahu. Arbeiderpartiets medlemmer flyttet da også litt urolig på seg da Netanyahu under åpningstalen sa at han var glad for at Arbeiderpartiet nå sto skulder ved skulder med Likud.

Splittelse?

Selv om Netanyahu har dannet sin brede regjering, slik han lovet i valgkampen, kan den være for omfattende og bli splittet, lyder vurderingen fra analytikere, mens andre peker på at Netanyahu i motsetning til tidligere statsminister Ehud Olmert har ny mulighet til å handle.

Men først skal regjeringen i arbeid og vise sin verdi; Netanyahu kommer med ny energi og snart vil USA, omverdenen og ikke minst landets fiendtlige naboer iberegnet Iran, se om han er i stand til å ta de vanskelige beslutningene.

«Jeg står her ikke seierrik, men med en tung byrde på mine skuldrer,» sa Benjamin Netanyahu i Knesset i sin åpningstale.

Tiden vil vise om den er for tung å bære.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

STORREGJERING: Dette er Israels nye megaregering med statsminister Benjamin Netanyahu (til v.) og president Shimon Peres foran.
Baz Ratner
PÅ TALERSTOLEN i Knesset: Benjamin Netanyahu.
REUTERS