Det var store forventninger knyttet til Netanyahus tale i Tel Aviv søndag, en tale som ble regnet som et svar på talen som USAs president Barack Obama holdt i Kairo den 4. juni.

I sin tale tok Netanyahu til orde for at fredssamtalene med palestinerne må starte opp igjen umiddelbart og uten betingelser. Han hadde likevel strenge betingelser til innholdet i en fremtidig fredsavtale.

Den israelske statsministeren åpner for opprettelsen av en palestinsk stat, men kun hvis den ikke har noen militærstyrke som kan true Israel.

Han krever samtidig at palestinerne må anerkjenne Israel som «jødenes nasjonalstat».

– Hvis vi får garantier om demilitarisering og de sikkerhetsforanstaltninger Israel krever, og hvis palestinerne anerkjenner Israel som det jødiske folkets nasjon, kan vi få på plass en sann fredsavtale og en løsning hvor en demilitarisert palestinsk stat opprettes side om side med den jødiske staten, sa Netanyahu.

Negative reaksjoner Nabil Abu Rdainah, som er talsmann for palestinernes president Mahmoud Abbas, mener Netanyahus tale er sabotasje mot fredsprosessen.

– Netanyahus uttalelser har torpedert alle initiativer, lammet all den innsats som er gjort, og han har utfordret palestinernes, arabernes og amerikanernes standpunkter, sier Rdainah.

I sin tale krevde Netanyahu at Jerusalem må være Israels udelte hovedstad, og i tillegg sa han at det palestinske flyktningproblemet må finne sin løsning utenfor Israels grenser. Dette er uakseptabelt, framholder Rdainah.

– Dette vil ikke gi oss en full og rettferdig fred. Uttalelsene hans går ikke langt nok og vil ikke lede frem til noen løsning.

Hamas sier i sin reaksjon på talen at den gjenspeiler Netanyahus «rasistiske og ekstremistiske» politiske ideologi.

Stat uten militær Palestinerne må nå velge mellom fred og Hamas, sa Netanyahu.

– Den palestinske selvstyremyndigheten må opprettholde lov og orden og overvinne Hamas. Vi vil ikke forhandle med terrorister som forsøker å ødelegge vårt land, sa Netanyahu.

En militarisert palestinsk stat vil ubønnhørlig bli et «Hamastan», og dette vil være en uakseptabel trussel mot Israel, sa han. At en fremtidig palestinsk stat er demilitarisert, vil ifølge Netayahu bety at den verken har en militærstyrke eller kontroll over eget luftrom.

På tross av de strenge vilkårene, er støtten til opprettelsen av en palestinsk stat et markant skifte i politikken til Likud-lederen.

Netanyahu inntok statsministerkontoret i slutten av mars, men han har tidligere ikke villet gå med på kravet om en tostatsløsning.

Vil utvide bosetningene Netanyahu sier Israel ikke vil bygge nye bosetninger på Vestbredden, men han utelukker samtidig at utbyggingen av eksisterende bosetninger vil bli stanset.

– Jeg ønsker ikke å bygge nye bosetninger eller konfiskere jord til dette formålet, men vi må sørge for at innbyggerne i bosetningene får leve normale liv, sa Netanyahu.

USAs president Barack Obama har gjentatte ganger stilt krav om at Israel må stanse all bosetningsaktivitet på den okkuperte Vestbredden.

REUTERS