— Jerusalem er ingen bosetning, det er vår hovedstad, sa Netanyahu i en tale til den pro-israelske lobbygruppen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) i Washington mandag kveld.

Israelske myndigheter opplyste i begynnelsen av mars at de tillater bygging av 1.600 nye boliger i Øst-Jerusalem, noe som utløste en kraftig reaksjon fra USA. Men Netanyahu tror ikke episoden vil føre til noen varig svekkelse av båndene mellom de to landene.

— Jeg er trygg på at vi, i vårt arbeid med å nå målene om fred og sikkerhet, vil fortsette vårt vennskap med USA, den mest storslagne nasjonen i verden, sa den israelske statsministeren.

Ingen presse Tidligere på dagen hadde han samtaler med den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton, uten at pressen fikk møte de to sammen. Tirsdag er det meningen at Netanyahu skal treffe president Barack Obama i Det hvite hus, men også dette møtet vil trolig finne sted uten at mediene får anledning til å stille spørsmål.

Før Clinton møtte Netanyahu besøkte også hun lobbyistene i AIPAC. I motsetning til den israelske statsministeren framholdt hun at Israels byggevirksomhet i Øst-Jerusalem undergraver forsøkene på å få i gang fredssamtaler med palestinerne.

Samtidig vektla hun de nære båndene mellom USA og Israel.

— Som Israels venn er det vår plikt å gi anerkjennelse når det er på sin plass, og å si som sant er når det trengs, sa Clinton.

— En fornærmelse Om lag halvparten av representantene og senatorene i den amerikanske Kongressen deltok på AIPACs gallamiddag mandag kveld. Men forholdet mellom regjeringene i de to landene er kjøligere enn på lenge, etter at Netanyahu avviste det amerikanske kravet om full byggestans i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

At nybyggingen i Øst-Jerusalem ble kunngjort samtidig med at USAs visepresident Joe Biden var i området for å få i stand indirekte fredssamtaler, vakte raseri i Washington. Clinton kalte kunngjøringen under Bidens besøk «en ren fornærmelse».

Obamas rådgiver David Axelrod beskrev utspillet som et kalkulert forsøk på å sabotere bestrebelsene på å gjenoppta fredssamtalene med palestinerne.

Misnøye med USA Også general David Petraeus, lederen av USAs sentralkommando, uttalte seg om Israel i kjølvannet av kunngjøringen av nybyggingen i Øst-Jerusalem. Under et møte i Senatet i forrige uke slo han fast at konflikten mellom Israel og palestinerne bidrar til å skape motvilje mot USA i Midtøsten, siden USA oppfattes som Israels støttespiller.

— Fortsatt konflikt mellom Israel og noen av de omkringliggende landene representerer klare utfordringer for vår evne til å fremme våre interesser i dette området, sa Petraeus ifølge den israelske avisa Ha’aretz.

Hva mener du om Israels planer? Si din mening her.