THOMAS HEINE

Statsminister Ariel Sharon har ikke bare flertallet i det israelske folket, men også sitt konservative Likud-parti med seg i saken om tilbaketrekningen fra Gaza. Sharon vant knepent mandagens avstemning i Likuds sentralkomité, som reelt handlet om partiet har tillit til Sharon eller ei.

Hans rival, den forhenværende statsministeren Benjamin Netanyahu, ga i går uttrykk for at han langt fra har oppgitt sitt forsøk på å utmanøvrere Sharon. Det tette oppgjøret i sentralkomiteen — 1.329 stemmer for å fremskynde formannsvalget til november og 1.433 imot - viste at Sharon ikke kan være sikker på å bli gjenvalgt som formann når partiet nå i stedet holder landsmøte i april eller mai.

I skyggen av uroen

Men Sharon, som ifølge meningsmålingene og de fleste kommentatorer lå an til å tape mandagens avstemning, har igjen bevist at han er den store «overleveren» i israelsk politikk, og nå har han fått ytterligere minst et halvt år. Den vanlige oppfatning har vært at Sharon ville forlate Likud for å etablere et nytt parti hvis han skulle tape for Netanyahu. Slike planer er trolig lagt på is nå.

På den andre siden blir det ikke lett for Likud, så splittet som partiet fremstår i dag, å føre en effektiv valgkamp forut for parlamentsvalget som skal holdes senest i november 2006.

Oppgjøret i Likud har funnet sted i skyggen av de urolighetene som har blusset opp i Gaza etter den israelske tilbaketrekningen. Det var i går nye israelske luftangrep i Gaza og en trussel fra forsvarsminister Shaul Mofaz om å «fortsette strategien med målrettede henrettelser og bombinger mot Hamas og Islamsk jihad».

Dessuten har Israel i løpet av tre dager arrestert nesten 400 militante palestinere, hovedsakelig islamister fra Hamas og Islamsk jihad, på Vestbredden.

Godtar våpenhvile

Den israelske offensiven synes å ha fått de militante palestinske gruppene til å trekke til seg følehornene. Angrepene med Qassam-raketter og granater fra Gaza er i de siste dagene skrumpet inn til nesten ingenting, og Islamsk jihad droppet i går - som Hamas hadde gjort fra før - sin konfrontatoriske retorikk og lovet at våpenhvilen eller «periode av ro» som har vært gjeldende siden februar/mars, vil bli akseptert hvis Israel stopper sine angrep.