President Shimon Peres ga Netanyahu regjeringsoppdraget fredag. Den 59 år gamle lederen for det konservative partiet Likud må nå ta fatt på en krevende runde samtaler med lederne for andre partier.

Netanyahu sa fredag at han tar på seg oppdraget, og at han vil danne en regjering som skal arbeide for at Israel får sikkerhet og fred. Men han tilføyde at landet står overfor alvorlige trusler fra Iran og fra terrorister.

Ber om samarbeid

– Jeg ber Kadimas leder Tzipi Livni og arbeiderpartiets Ehud Olmert gå sammen med oss. Jeg sier til dem at vi må danne en bred samlingsregjering til beste for folket og staten, framholdt Likud-lederen.

Netanyahu, som var statsminister i Israel fra 1996 til 1999, har sagt at han som statsminister vil sørge for at islamistbevegelsen Hamas blir fjernet fra makten på Gazastripen. Han vil også stanse rakettangrepene mot Sør-Israel fra Gaza.

Ifølge nyhetsbyrået AFP mener Netanyahu at tiden ennå ikke er inne til å drøfte nøkkelspørsmål i fredsprosessen med palestinerne. Blant disse er grensene for en eventuell egen palestinsk stat, og det delte Jerusalems framtid.

Livni sier nei

Shimon Peres har forsøkt å overtale Netanyahus fremste rival, Tzipi Livni, til å gå inn i en bred samlingsregjering med Likud. Men Livni avviste dette etter møter med presidenten.

– Jeg vil ikke bli med i en regjering som strider mot våre idealer, sa hun.

– Nå ser vi det helt klart: Vi vil få en regjering helt uten politiske visjoner, en regjering uten verdier, mente Kadima-lederen. Hun framholdt at Israel trenger en regjering som går inn for en såkalt tostatsløsning på konflikten med palestinerne.

Sentrumspartiet Kadima har tidligere foreslått en avtale med Likud om deling av makten, slik det ble gjort i Israel i 1984 da de to største partiene ble enige om ha statsministeren i to år hver. Men både Likud og det sterkt høyreorienterte Yisrael Beiteinu avviste dette utspillet.

REGJERING: Israels president Shimon Peres (t.h.) ba fredag Benjamin Netanyahu om å danne regjering.
Reuters