Ifølge den norske sjømannskirken i London er det nesten 8000 fastboende nordmenn i London. Det finnes imidlertid ingen nøyaktige oversikter over hvor mange norske turister som befant seg i sentrale deler av storbyen da det smalt.

— Vi har ingen oversikt over dette, hevder administrerende direktør Svein Arne Villadsen i reisebyråkjeden Bergen-Hansen til Bergens Tidende. Det samme sier pressekonsulent Kristine Løwe ved det britiske turistkontoret i Norge.

218.000 nordmenn i fjor

Løwe forteller at London fortsatt er blant de aller mest populære storbyene for norske turister. I fjor besøkte 218.000 nordmenn byen. Det var en økning på hele 20 prosent fra året før. En helt fersk reisevaneundersøkelse som Transportøkonomisk institutt har laget for Avinor, viser at 133.000 nordmenn reiste med fly til Storbritannia i årets fire første måneder. Over 67.000 av dem hadde London som reisemål.

— London har uten tvil befestet sin rolle som en magnet på nordmenn som vil på storbyferie. Trafikken øker og holder seg ganske jevn hele året. London er ikke en typisk sommerby, men et sted man reiser til hele året både for å handle, se fotball og oppleve kultur, sier Løwe.

Både norske turoperatørene og myndigheter håper at terroren skjedde så tidlig på formiddagen at turistene ikke var kommet ut fra hotellene for dagen.

Liverpool Street station er stedet alle nordmenn som reiser til London med lavprisselskapet Norwegian kommer inn til med tog fra Stansted-flyplassen. Men ingen norske fly kom til London så tidlig i går at de ble rammet av eksplosjonene.

Turistflukt?

Administrerende direktør Per Arne Villadsen frykter at terrorhandlingene vil føre til at færre turister dra til london de nærmeste ukene.

— Dette ser vi alltid etter alvorlige terrorhandlinger. Mange turister seg hjemme, mens næringslivet reduserer forretningsreiser til terrorutsatte områder til et minimum.

Kristine Løwe ved det britiske turistkontoret i Oslo er ikke enig:

— Dette er ikke første gang London opplever alvorlig terror. Vi har tidligere sett at turisttrafikken ikke rammes dramatisk. Det tror jeg ikke skjer denne gangen heller. London er vant til å takle terror, det ser vi på den avbalanserte og rolige måten man har opptrådt på etter det som skjedde denne gangen, sier Løwe.