Alle neshornene i Uganda ble utryddet i løpet av de blodige årene med borgerkrig på 70— og 80-tallet. Nå er to eksemplarer innført igjen, og det skal bli flere.

Organisasjonen Rhino Fund Uganda (Ugandas neshornfond - RFU) satser på å gi Uganda tilbake det rike dyrelivet som eksisterte før Idi Amins regime. Den tre år gamle hannen Sherino og to år gamle hunnen Kabira er det første avlsparet i prosjektet.

Utryddingstruet

Begge neshornartene i Afrika, hvitt og svart neshorn, er truet. Men antallet deres har økt sakte siden midten av 1990-tallet.

Det hvite neshornet er inndelt i to undertyper: nordlig og sørlig hvitt neshorn. Den nordlige står på grensen til total utryddelse, og i dag finnes bare 41 eksemplarer. Blant dem er de to som nå nylig er importert til Uganda.

De fleste finnes i Garamba-parken i Ugandas naboland Kongo, men der trues de av borgerkrigen som raser. 11 eksemplarer finnes i dyreparker.

Suksess

Det sørlige hvite neshorn er derimot en av naturvernernes største suksesser. På slutten av 1800-tallet var arten nesten forsvunnet, bare vel 20 individer var igjen. I dag finnes over 8.000 hvite neshorn av den sørlige hvite typen.

Men det svarte neshornet ligger dårlig an. På 60-tallet var det 100.000 individer, i dag bare rundt 2.600. Det svarte neshornet består av fire undertyper. Av den vestlige undertypen finnes bare ti eksemplarer igjen i dag, alle nord i Kamerun.

For øvrig er alle neshorn grå. Fargenavnene kommer av feil oversettelse fra afrikaans. Den ene arten har bred munn, den andre smal og spiss munn. Ordet for "bred" er ved en misforståelse blitt oversatt til "hvit" på engelsk.

Et fem dager gammel svart neshorn ved navn Susan K ved siden av sin mor Ellie i zoologisk hage i San Francisco 21. juli 1998. Den 42 kilo tunge babyen er Ellies tolvte avkom.

(NTB)

LITEN OG STOR: Et fem dager gammel svart neshorn ved navn Susan K ved siden av sin mor Ellie i zoologisk have i San Fransisco 21. juli 1998. Den 42 kilo tunge babyen er Ellies tolvte avkom. Foto: AP/SCANPIX