Statsministeren liker seg ikke. Hele hans kroppsspråk og væremåte tyder på at han er i ulage like før svenskene går til valgurnene. I flere fjernsynsutspørringer har han vært direkte gretten og uvanlig arrogant mot sine konkurrenter.

Meningsmålingene viser dag etter dag uhyre små forskyvninger i styrkeforholdet mellom regjeringssiden og den borgerlige alliansen som tripper etter å overta. Så sent som i går kunne målingen i Svenska Dagbladet fortelle at styrkeforholdet er henholdsvis 47,9 mot 47,3 prosent!

Usympatiske knep

Svenske aviser har brettet ut flere episoder som røper at Persson er nervøs og tyr til usympatiske knep på grensen mot mobbing. Det ferskeste eksempelet var torsdag kveld, da han på infamt vis gjøv løs på Folkpartiets leder Lars Leijonborg.

Det skjedde i form av et munnhuggeri i partilederdebatten i TV4. Temaet var privatisering, og Persson slo til:

— Du må da vite hva vi står for, du som har vært inne og lest våre dokumenter, eller hva?

Uttalelsen henspilte på dataskandalen, hvor geskjeftige ungdommer i Folkpartiet nylig ble avslørt for å ha drevet hacking (inntrengning) i Sosialdemokratenes interne database. Göran Persson har hittil ikke kommentert saken - før i fjernsynsdebatten. Leijonborg var på sin side tidlig ute og ba sosialdemokratene om unnskyldning på sitt partis vegne.

Invitten ble avvist

Ingen av partiene har kastet frem nye saker i valgkampinnspurten. Debattene bærer preg av gjentakelser, bortsett fra at statsministeren har forsøkt å slå en kile inn mellom de borgerlige. Han har åpnet for at det kan bli aktuelt med regjeringssamarbeid mellom sosialdemokratene og ett av dem. Han har imidlertid fått kontant avslag på invitten.