Det meste tyder på at den splitter nye Boeing 737-maskinen fra lavprisselskapet Gol gikk i bakken etter å ha kollidert med et småfly, sa sjefen for Brasils flyplassmyndigheter Jose Carlos Pereira lørdag. Passasjerflyet traff bakken med nesa først, tilføyde han.

— Dere kan selv tenke dere hva som skjer når et fly raser i bakken etter fritt fall fra 11.000 meters høyde, sa Pereira til pressefolk. Ulykkesstedet på en bondegård i delstaten Mato Grosso ligger så utilgjengelig til at det bare kan nås med helikopter.

Gråt

Slektninger og venner av passasjerene på ulykkesflyet samlet seg på et hotell i hovedstaden, der de gråtende ventet på nyheter.

— Gol vil ikke fortelle oss om noen kan ha overlevd, sa Robson Barreto, som fortalte at en av hans nevøer var blant passasjerene i ulykkesflyet.

Ifølge Denise Abreu i det brasilianske luftfartsdirektoratet ANAC så det ut til at Gol-flyet hadde kollidert i lufta med et mindre jetfly med fem passasjerer om bord. Ifølge den brasilianske fabrikken Embraer, som har bygd dette flyet, landet det trygt etter kollisjonen.

Brasils forsvarsminister Waldir Pires sa at Embraer-flyet fikk alvorlige materielle skader, men at passasjerene slapp uskadd fra det. Småflyet skal ha hatt fem amerikanere og en brasilianer som passasjerer.

Flyet Boeing 737-maskinen som styrtet, var ifølge talsmenn for GOL splitter ny. Den ble levert fra fabrikken i USA 12. september, og hadde bare 200 timer i lufta før ulykken inntraff, sa talsmennene ifølge nyhetsbyrået AFP.

GOL, som ble dannet i 2001, er Brasils ledende lavprisselskap med høy profil i markedet. Selskapets flåte på 53 fly betjener rundt 50 reisemål innenlands og i nabolandene Argentina, Bolivia, Chile, Paraguay og Uruguay.

Den forrige større flyulykken i Brasil skjedde 14.mai 2004. Den gang omkom 33 mennesker da en maskin fra det regionale selskapet Rico Linhas Aereas styrtet i Amazonas mens det var på vei mellom byene São Paulo de Olivenca og Manaus.

Det var fly av disse to typene som kolliderte i lufta over Brasil lørdag: En Boeing 737 fra lavprisselskapet Gol (øverst) og et mindre jetfly fra fabrikken Embraer (nederst). De fem om bord i Embraer-flyet skal har kommet uskadd fra det, mens alle de 155 om bord i Boeing-maskinen trolig omkom da flyet styrtet i bakken fra 11.000 meters høyde. Stedet der flyet styrtet ligger midt inne i Amazonas-jungelen (Foto: SCANPIX/REUTERS)

@PictFNamn:spd0945c

Slektninger av passasjerer om bord i et brasiliansk passasjerfly venter på nyheter om hva som er skjedd med deres kjære. Ingen så ut til å ha overlevd etter at passasjerflyet fra lavprisselskapet Gol kolliderte med et mindre jetfly og gikk i bakken fra 11.000 meters høyde lørdag. Flyvraket var lørdag ettermiddag norsk tid sett fra lufta, men ingen hadde nådd fram til det på bakken (Foto: Denio Simoes, SCANPIX/REUTERS)

@PictFNamn:spd08c20

En fortvilt pårørende tar seg til hodet etter å ha sjekket opplysninger om et savnet passasjerfly på Galeano-flyplassen i Rio de Janeiro i Brasil lørdag. Flyet fra lavprisselskapet Gol styrtet i Amazonas-jungelen etter å ha kollidert med et mindre jetfly, og sjansene til at noen av de 155 om bord hadde overlevd ble betegnet som ytterst små. Ulykkesstedet var oppdaget og redningsmannskaper på vei (Foto: Bruno Domingos, SCANPIX/REUTERS)

trond.borrehaug.hansen@ntb.no

155 FRYKTET OMKOMMET: Pårørende i Brasil er forberedt på det verste.
STRINGER/BRAZIL