– Det finnes ingen militær løsning i Afghanistan, sa SV-leder Kristin Halvorsen i sin tale til årsmøtet i Oslo SV lørdag.

Det er kommet en sterk appell fra NATO om at flere land må bidra til skarpe oppdrag i sør for å slå tilbake Talibans våroffensiv. Norge er bedt om å bidra med spesialstyrker, kampfly og transportfly.

På årsmøtet i Oslo SV ble Kristin Halvorsen oppfordret om å si nei til dette i regjeringen, og hun gikk langt i å gjøre det.

Så sent som 18. oktober i fjor sa Norge nei til en lignende forespørsel. Begrunnelsen var at Norge er ett av de landene som allerede bidrar mest i forhold til folketallet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa den gang at dette ikke var noen prinsipiell beslutning om at Norge ikke skulle delta andre steder i Afghanistan enn i nord.

Gode grunner

Nå sier han til NTB at det er gode grunner for at Norge konsentrerer sin innsats i nord og i Kabul, slik vi har gjort til nå. Dessuten vil Norge satse mye på gjenoppbygging av det krigsherjede landet.

– Vi har ment det er riktig å konsentrere oss om det vi er gode på. Norge tar over flyplassen i Kabul fra 1. april, og det er et viktig bidrag. Vi skal komme tilbake med vår vurdering av NATOs henvendelse etter å ha behandlet den i regjeringen, sier Støre.

Han sier NATO har ansvar for hele landet, og at Norge deltar i Afghanistan i et langt tidsperspektiv. Derfor fastholder han at det ikke er fattet noen prinsipiell beslutning om at Norge ikke skal delta andre steder i Afghanistan enn i nord og i Kabul.

Overskrift

– Den norske regjeringen er helt enig om at norske bidrag skal konsentreres i nord og i Kabul. Norge legger hovedvekten på sosial gjenoppbygging, og det er også vår stemme i NATO. Henvendelsen til regjeringen vil bli behandlet under denne overskriften. Vi vet at denne politikken har bred støtte i folket, sier Kristin Halvorsen.

Hun mener norsk deltakelse i skarpe oppdrag i sør vil være mye mer kontroversielt enn dagens bidrag i nord og i Kabul.

– Jeg kan ikke konkludere før regjeringen har behandlet saken, men vi er veldig klare på at vi må fortsette den samme linjen, sier hun.

Kritikk

Kristin Halvorsen kommer med sterk kritikk av amerikanernes krigføring i Afghanistan.

– Operation Enduring Freedoms framferd i sør har bidratt til å øke oppslutningen om Taliban. Det finnes ingen framtid i Afghanistan hvis ikke det brede folkeflertallet opplever politisk forandring og økonomisk framgang, sa Halvorsen på årsmøtet i Oslo SV.

Forsvarsminister

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har gitt full støtte til NATOs opptrapping i Afghanistan og utelukker ikke at Norge kan kunngjøre nye militære bidrag i nær framtid.

På et uformelt NATO-forsvarsministermøte i Sevilla i Sør-Spania torsdag kom NATOs nye militære øverstkommanderende i Europa (SACEUR), den amerikanske generalen John Craddock, med en sterk appell om å bidra med mer.

– Det var en sterk anmodning til alle forsvarsministerne. Jeg tror alle rundt bordet føler en forpliktelse til å svare på dette, sa Strøm-Erichsen til norske journalister i Sevilla.

Holm, Morten