Powell dro i går til Tyrkia for å snakke med regjeringen der. For statsminister Recep Tayyip Erdogan vil dette bli en anledning til å bedre forholdet til yndlingsvennen USA etter en del knuter på tråden i det siste. Powells hovedanliggende er, ifølge diplomatiske kilder, være å gjøre det klart for tyrkerne at de skal holde seg langt unna noen egne militære eventyr i Irak.

Trygge NATO ...

Torsdag drar Colin Powell til Brussel for å holde møter i NATOs hovedkvarter, blant annet med generalsekretær George Robertson. Også EUs toppledelse må kjøre ut til NATO for å snakke med Powell. Av «sikkerhetsmessige grunner», sa amerikanerne i går, noe som fikk EU-talsmenn til å bemerke at også deres bygninger er trygge.

En talsmann for EUs greske formannskap ga i går morges også uttrykk for irritasjon over bare å ha blitt informert om Powells besøk gjennom media.

Selv om hjerteligheten altså mangler, er det ventet at flere EU-utenriksministre vil snakke med Powell. EUs formannskap vil også møte ham.

Mange av toppfolkene vil torsdag være i Brussel uansett fordi det da holdes møte i EUs Reformkonvent. Det betyr at blant andre Tysklands utenriksminister Joschka Fischer og hans franske kollega Dominique de Villepin har tenkt seg til EU-hovedstaden. Det er dermed ventet at de vil møte Powell.

Amerikanske tjenestemenn har sagt at hensikten med Colin Powells lynvisitt i Brussel er å bedre forholdet til Europa, etter at flere av Unionens tyngste stater har havnet i konflikt med USA om Irak-krigen. Powell vil ta opp både krigen og hva som skal skje etterpå, sies det.

EU vil ha FN-styring

For europeerne vil Powells besøk i første rekke være en anledning til å understreke at FN må ta styringen i Irak etter at krigen er over. USA vil beholde grepet selv, noe som ikke engang er ønsket av landets nærmeste allierte, Storbritannia.

Den europeiske antikrigs-alliansen mellom Tyskland, Frankrike og Russland ser ellers ut til være «still going strong». Utenriksministrene Fischer og de Villepin møttes mandag kveld i Paris, der de både gjentok sin kritiske holdningen til krigen og begynte arbeidet med å planlegge effektiv humanitær hjelp.

I går kom det meldinger om at de to kan komme til å holde et nytt møte om Irak i Paris fredag, denne gang også med Russlands utenriksminister Igor Ivanov.

Fra Berlin meldes det dessuten at forbundskansler Gerhard Schröder torsdag vil holde en viktig tale om hva han mener må skje i kjølvannet av Irak-krigen. De to hovedpunktene ventes å bli at EU må spille en rolle i Irak etter krigen — under FNs ledelse - og at EU må få fart på arbeidet med å utarbeide en felles utenrikspolitikk.