Frihetsforkjemper og Nobelprisvinner Nelson Mandela døde i 5. desember, etter lengre tids helseproblemer. Mandela var Sør-Afrikas første demokratisk valgte president, og et globalt ikon for menneskerettigheter.

Han satt i fengsel i 27 år under apartheid-regimet, og avslo alle tilbud om å få slippe ut tidlig mot at han samarbeidet og firte på kravene om likhet og rettigheter for den svarte befolkningen.

«Å være fri betyr ikke bare å bli kvitt egne lenker, men å leve på en måte som respekterer og styrker andres frihet,» sa Mandela.

Beundret

Nelson Mandela var en politisk leder som var beundret i hele verden, sier styreleder i Raftostiftelsen Gunnar Sørbø.

— Hans betoning av forsoning og tilgivelse kom klart til uttrykk gjennom opprettelsen av sannhetskommisjonen i Sør-Afrika. Det var et eksperiment få trodde på, men som senere er blitt fulgt opp flere andre steder i verden, sier Sørbø.

Den største helten

— For meg og min generasjon norske sosialdemokrater, var Nelson Mandela vår største helt og den vi beundret mest, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland om Nelson Mandela på nettstedet Nelson Mandela Moments. Mandela og Brundtland fikk et nært forhold, og han inviterte den norske statsministeren med til Robben Island hvor han satt fengslet i 18 år.

— Jeg var dypt rørt av denne invitasjonen om å bli med ham til stedet der han tilbrakte så mange år av livet sitt. Vi gikk rundt i timesvis, holdt hverandre i hånden, jeg var i hans bittelille celle, så hvor de bodde og hvor de arbeidet.

Tidligere president i USA Jimmy Carter kaller Mandela for «et personlig forbilde».

- Latterlig

Selv var ikke Mandela like begeistret for dyrkingen av hans person.

— Det er en latterlig påstand som noen ganger legges frem om at Mandela alene har vært ansvarlig for de store fremskrittene til det sørafrikanske folket, skrev han i en kronikk i The Sunday Times i 1996, mens han fortsatt var president.

— Om ikke annet enn å understreke at jeg er menneskelig, og like full av feil som alle andre, så la meg innrømme at ordene smigrer meg.

Lungeproblemer

Nelson Mandela ble innlagt på sykehus lørdag 8. juni med lungebetennelse. Han har vært på sykehus fire ganger siden desember, da han tilbrakte 20 dager i sykesengen før han ble skrevet ut.

Mandela har slitt med lungene helt siden han satt som fange på vindutsatte Robben Island utenfor Cape Town i 18 år. Det ble oppdaget at han hadde tuberkulose da Mandela ble flyttet fra Robben til Victor Verster-fengselet i Cape Town.

Hvordan vil du huske Mandela? Skriv gjerne en siste hilsen i kommentarfeltet!