For tredje uke på rad har israelske myndigheter bestemt at kun palestinske menn over 45 år får lov til å komme inn i gamlebyen for å delta fredagsbønnen i al Aqsa-moskeen på Tempelhøyden.

I tillegg har politiet og militæret rett til å avvise hvem de vil, selv om personen oppfyller alderskriteriet. Palestinske Abed Raheim (55) var blant de mange som i går måtte snu i porten.

— De hevder at vi er terrorister, men i sannhet er det de som terroriserer oss. Jeg er født i Jerusalem. Mange av politifolkene og soldatene er ikke engang født i dette landet. De leker med reglene som de vil, sier han.

- Hater alle

Bergens Tidende møter Abed Raheim på utsiden av Damaskusporten, halvannen time før fredagsbønnen skal starte. 55-åringen snakker ikke engelsk, og har derfor bedt Akram (15) oversette fortvilelsen for ham.

— Han sier at da han var på min alder, hatet han ingen. Nå hater han alle - Israel, Europa og USA, forklarer 15-åringen på flytende engelsk.

- De lar oss lide

På kafeen Jaber Coffee Shop i Gamlebyen, like innenfor Løveporten, har flere eldre palestinere samlet seg. De fleste måtte vise frem identifikasjonspapirer før de fikk slippe inn i Gamlebyen denne formiddagen.

— Hva skal vi gjøre? De har i tillegg stengt flere av innfartsårene fra Vestbredden, så folk kommer seg ikke inn til byen en gang. På grunn av situasjonen i Libanon, lar de oss lide her i Jerusalem, sier Fouad (55).

Han anslår at over halvparten av palestinske, muslimske menn i området pleide å delta i fredagsbønnen på Tempelhøyden.

— På grunn av de strenge sikkerhetstiltakene er det nesten ingen som kan delta lenger. Tidligere kunne det være så mange som 20.000 mennesker her. I dag blir vi kanskje i overkant av 1000, anslår 55-åringen.

Nøyaktig klokken 12 hører vi bønneropet fra minareten. Det er en time igjen til muslimene skal bøye sine hoder i bønn.

Tungt bevæpnet

Like etter klokken 12 er hele gaten utenfor Damaskusporten sperret for trafikk. Flere hundre politibetjenter og soldater er på vakt. De fleste bærer skuddsikre vester, og er utstyrt med tunge maskingevær. På hustakene er flere væpnede vakter godt synlige. Dessuten sørger politiet for å videofilme alle som passerer portene inn til Gamlebyen.

Ved 12.30-tiden begynner det å bli ampert nede på gaten. Flere skuelystne stopper opp i det en mann blir avvist av politiet. Når han nekter å flytte seg, tilkalles forsterkningene. Mannen gir til slutt opp, og forlater stedet, geleidet av flere politimenn.

Rir inn i mengden

To politiryttere begynner å skrike til menneskemengden, som har stoppet opp for å se hva som skjer. Så setter den ene rytteren plutselig fart, og rir rett inn i menneskemengden. Kvinner, menn, barn og turister løper til alle kanter.

I det rytterne stopper opp, blir en ung gutt sperret inne mellom de to viltre hestene. Den ene politimannen slår pisken ut i luften, rett over hodet hans. Gutten går frem og tilbake mellom hestene, før han klarer å komme seg unna.

Klokken 13 stiller en ung imam seg opp like ved taxiholdeplassen utenfor Damaskusporten, og taler til forsamlingen. I overkant av 100 palestinere, de aller fleste unge menn, setter seg til rette på den skitne asfalten. Flere har tatt med seg papplater som de setter seg på.

- Straffes av gud

Nærmere 30 israelske politifolk står kloss oppi gruppen, og følger fredagsbønnen bak mørke solbriller. De to politirytterne står like bak gruppen, og stanser alle biler som kommer kjørende inn fra siden.

Etter at den unge imamen har talt til forsamlingen i en knapp halvtime, bretter flere av de fremmøtte ut sine medbrakte bønnetepper. Deretter bøyer de drøyt 100 menneskene overkroppen i takt, og flere kysser asfalten,

— Hva fortalte imamen dere i dag, spør vi en 21 år gammel student når den enkle seremonien er over.

— Imamen sa at han ville overlate til andre å snakke om situasjonen i Libanon, på Vestbredden og i Gaza. At vi ikke slipper inn i al Aqsa-moskeen, er en straff fra Gud. Imamen sa at hver person må først se inn i sine egne hjerter, for å lete etter årsaken. Han ba oss tenke på om vi har sviktet var moral og vår religion, siden vi nå blir straffet så hardt.

Amundsen, Paul S.
Amundsen, Paul S.
Amundsen, Paul S.