London/Oslo: Gamle feider mellom partikjempene Tony Blair og Gordon Brown dukker opp igjen når Labour nå velger ny leder. Ingen av kandidatene vil få noen offentlig velsignelse av Blair.

Tony Blair, partiets leder fra 1994 til 2007, ga ut sine memoarer samme dag som avstemningen over partiledervervet begynte onsdag. Dermed ga han seg selv en sentral plass i medienes søkelys.

— Jeg vil ikke gi formell støtte til noen, sa Labour-reformatoren Blair i et intervju i avisen The Guardian.

Frem til 22. september kan hundretusener av partimedlemmer og fagorganiserte sende inn sine stemmesedler. De har valget mellom fem kandidater, deriblant to brødre som ansees å stå for hver sin kurs: David og Ed Miliband.

Sentrum eller venstre om

David Miliband (45) var utenriksminister under Gordon Brown, men ansees å stå forgjengeren Tony Blair nærmere og er mer sentrumsorientert.

Lillebroren Ed Miliband (40), som var klima- og energiminister og nær rådgiver av Brown, er mer venstreorientert og antas å kunne få støtte blant de fagorganiserte og tradisjonelle Labour-velgerne, ifølge BBC.

De tre andre kandidatene blir av mange levnet små sjanser i avstemningen, som skal være avsluttet før Labours partikonferanse 26. september. Det er tidligere utdanningsminister Ed Balls samt parlamentsmedlemmene Andy Burnham og Diane Abbot, som sier hun ønsket å gi stemmegiverne flere valgmuligheter.

- Såpeopera

Miliband-brødrene erklærte seg som lederkandidater kort etter at Brown forlot Downing Street i mai. Men de siste dagene har kampen spisset seg til. Mediene er stadig på utkikk etter tegn på at striden tærer på søskenkjærligheten mellom Miliband-brødene.

Ed Balls, som sto Brown nær, har kalt det hele en såpeopera og krever svar på hva de to brødrene står for i viktige saker.

Samme dag som ledervalget begynte, kom altså tidligere statsminister Tony Blairs memoarer i bokhandlene. Et gufs fra fortiden vil kanskje noen si, mens andre vil kalle det en betimelig påminnelse.

Artikkelen fortsetter under bildet

LUKE MACGREGOR

I BOKHANDELEN: Memoarene til Tony Blair.

Velgermagnet

Blairs evne til å samle velgere på 1990-tallet er legendarisk. Men for mange har anseelsen tapt seg etter hans personlige engasjement i invasjonen i Irak.

Boken gir innblikk i personstriden mellom ham selv og Brown, som kanskje var enda verre enn ryktene tilsa. Blair hevder å ha forutsett at Brown ville tape valget, blant annet fordi han hadde gått bort fra New Labour-oppskriften som kapret middelklassevelgerne.

Jeg forguder Labour, og jeg vil at partiet skal vinne

Tony Blair

— Moderne og progressivt parti

På lanseringsdagen var mange ute etter å få forfatteren til å gi offentlig støtte til en av lederkandidatene, men uten å lykkes.

— Folk vet hva jeg står for i Labour og hva jeg tror på, sier han til The Guardian.

— Jeg forguder Labour, og jeg vil at partiet skal vinne. Jeg ønsker at det skal vinne fordi et moderne, progressivt Labour er bedre for landet enn Det konservative partiet, sier Blair til avisen, som undrer om dette kan være kodespråk for støtte til David Miliband.

Han anbefaler imidlertid partiet å unngå standardangrep på De konservatives kraftige budsjettkutt og Liberaldemokratene som medløpere, selv om det kanskje kan gi partiet kortvarig støtte.

— De må vise en stø kurs ut av budsjettunderskuddet, anbefaler han.

FAVORITT? David Milliband.
Larsen, H�kon Mosvold