Årsaken er ifølge kilder i regjeringsapparatet at Stoltenberg har ført en USA-kritisk linje siden han overtok makten, melder NRK.

Stoltenberg har blant annet besluttet å trekke norske soldater ut av Irak, mens finansminister Kristin Halvorsen (SV) har oppfordret til boikott av Israel.

– Jeg er nok redd for at telefonsamtalen Stoltenberg hadde med Bush i høst, som amerikanerne oppfattet helt annerledes enn hva som ble redegjort for her hjemme, kan ha satt sine spor, sier tidligere utenriksminister Jan Petersen (H).

Ifølge major og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Tormod Heier, hadde norske statsledere tidligere nærmest fri adgang til USAs president.

– Ansatte både i Pentagon og State Departement sa at Norge var det landet i Europa som kunne ringe på dagen og få en bilateral samtale, sier Heier.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, Janne Haaland Matlary, mener avvisningen av Stoltenberg nå viser at Norge er ute av den innerste kretsen også i NATO.

– Mine kontakter i NATO og Washington sier Norge var i den aller innerste gruppen i NATO, at vi var en selvsagt partner i denne indre sirkelen sammen med amerikanerne. Nå opplyser disse kontaktene at det er vi ikke lenger, sier hun.

REUTERS