I sommer ble kapteinen på det bergens-eide tankskipet dømt til fengsel på livstid for å ha drept en 31 år gammel indisk sjømann.

Under rettssaken i De forente arabiske emirater, ble seks andre sjømenn dømt til fem års fengsel for medvirkning til drapet

Norske og indiske myndigheter protesterte og mente at Emiratene ikke hadde rett til å dømme mannskapet, fordi drapet på sjømannen angivelig skjedde i internasjonalt farvann.

Det var ankedomstolen enig i, og ville utlevere mannskapet, men nå må kapteinen og de seks andre sjømennene likevel belage seg på å sitte fortsatt fengselet i Emiratene.

— Den siste dommen er anket, og dermed er spørsmålet om jurisdiksjon ennå ikke avklart, sier statsadvokat Anne Grøstad hos Riksadvokatembetet.

Riksadvokaten mener Norge har ansvaret for å avgjøre drapssaken rettslig, siden båten er norsk. India mener derimot at en rettssak må gå der, på grunn av at alle de involverte er indiske statsborgere.

— Utenriksdepartementet har kontakt med indiske myndigheter, som har jurisdiksjon på lik linje med Norge, sier Grøstad.

Norske myndigheter har signalisert at Norge kan godta at saken blir avgjort i India. Forutsetningen er en garanti for at grunnleggende menneskerettigheter blir ivaretatt, og at sjømennene ikke risikerer dødsstraff.