Nikosia: Ledelsen for den planlagte hjelpekonvoien på åtte skip som frakter varer til Gazastripen, nekter å bøye seg for israelske krav om at de innstiller reisen.

— Vi planlegger å dra. Dette kommer ikke til å stoppe oss. Båtene er allerede underveis, sier talskvinne Greta Berlin til nyhetsbyrået Reuters.

Hun er talskvinne for gruppen Free Gaza Movement, som står bak konvoien.

Vi har ikke til hensikt å la oss stoppe av den israelske marinen

Rødt-politiker Erling Folkvord

Står sammen

Norske aktivister som deltar i aksjonen, sier det samme.

Junge, Heiko

— Vi har ikke til hensikt å la oss stoppe av den israelske marinen, sier Rødt-politiker Erling Folkvord (bildet) til NTB på telefon.

Han skal være med på ett av skipene. Folkvord opplyser at aktivistene har drøftet forskjellige alternativer og måter å komme seg forbi hindringene den israelske marinen vil opprette, og at målet fortsatt er å komme inn til Gazastripen.

Han understreker samtidig at alle aktivister har forpliktet seg personlig til ikke å bruke makt, og at aksjonen som helhet er ikkevoldelig.

Kommandosoldater klare

Israelske myndigheter bekreftet torsdag offisielt at de vil stoppe den planlagte konvoien. Kommandosoldater fra Israels marine har hatt øvelser i hvordan de skal stoppe og undersøke skipene. Aktivistene risikerer å bli arrestert, og lasten blir trolig beslaglagt.

— Vi arbeider fram til siste øyeblikk for å overbevise kapteinene og andre på disse skipene om at de ikke må gå inn i denne unødige og ødeleggende eskapaden, sier ekspedisjonssjef Yossi Gal i Israels utenriksdepartement til Reuters.