Haniyeh ignorer president Mahmoud Abbas’ beslutning om å oppløse regjeringen og kunngjorde natt til fredag at han fortsetter som statsminister.

Ifølge Haniyeh er president Mahmoud Abbas’ beslutning om å gi ham sparken som statsminister og å oppløse den palestinske regjeringen forhastet.

– Den eksisterende regjeringen kommer til å fortsette sitt arbeid, sier Haniyeh i en tale få timer etter at Abbas kunngjorde at han oppløser samlingsregjeringen som Fatah og Hamas dannet i mars i år.

– Statsminister Ismail Haniyeh blir avskjediget, sa Abbas’ medarbeider Tayeb Abdelrahim.

Ifølge president Abbas har Hamas gjennomført et kupp på Gazastripen.

Skylder på Fatah

Ismail Haniyeh og forsikret imidlertid i sin tale at Hamas ikke har til hensikt å erklære opprettelsen av en stat på Gazastripen. Samtidig ba han sine væpnede tilhengere stanse gjengjeldelsesdrapene

– Jeg ber mine brødre i Hamas om å erklære et allment amnesti og å garantere for folks liv, sa Haniyeh, som samtidig la skylden for voldshandlingene den siste uka på lederne for Fatahs sikkerhetsstyrker.

– De har begått lovbrudd. De har drept personer bare på grunn av at de hadde skjegg og på grunn av deres tilknytning. De har bortført folk og likvidert dem foran øyene på deres familier, sa Haniyeh.

– Siste bastion

Hamas tok sent torsdag kveld kontroll over president Mahmoud Abbas sitt hovedkvarter i Gaza by, og kunngjorde at de nå kontrollerer hele Gazastripen. Minst 30 personer ble drept torsdag, og til sammen er over 110 drept de siste seks dagene.

Væpnede Hamas-tilhengere jaktet torsdag kveld på Fatah-medlemmer. Noen av dem ble drept og det mishandlede liket av en Fatah-leder ble dratt gjennom gatene.

Hamas-tilhengere hyllet «frigjøringen av Gazastripen» og sa til Hamas’ radiokanal at «korrupsjonens siste bastion nå har falt».

Nasjonal dialog

Ifølge Haniyeh hadde situasjonen på Gazastripen nådd «et utålelig nivå», men han lar likevel døra stå åpen for forhandlinger. Hamas-ledere har tidligere denne uka satt som betingelse for samtaler med Fatah at Hamas får siste ordet når det gjelder sikkerheten på Gazastripen.

– Jeg tar til orde for at en omfattende og nasjonal dialog starter umiddelbart, sa Haniyeh natt til fredag.

Hamas-lederen sa videre at han ønsket å beskytte alle utenlandske institusjoner på Gazastripen.

Nyvalg

Ifølge Abbas’ medarbeider Abdelrahim vil presidenten danne en ny regjering som skal iverksette og regulere unntakstilstanden, og det vil bli gjennomført nyvalg så snart forholdene ligger til rette for det.

Valget på ny nasjonalforsamling er opprinnelig planlagt gjennomført i 2010 og presidentvalget skal egentlig holdes i 2009. Palestinske folkevalgte har diskutert hvorvidt Abbas har lovlig myndighet til å gjennomføre valg tidligere enn planlagt.

scanpix