Han er blitt kalt sprø av sin motstander Mitt Romney. Ordstriden hardner til bare timer før republikanerne i Iowa skal avgjøre hvem de vil skal bli partiets utfordrer til Barack Obama til høsten.

— Jeg kommer til å fortsette med en positiv kampanje, sier Newt Gingrich til de rundt 100 som er på plass i sportsbaren her ute på prærien.

Men ikke helt. Han langet ut etter Romney og hans kampanje mot ham.

— Lyver du for å bli president, vil du også lyve som president, sa Gingrich med adresse til Romney.

At han nå tar igjen, i allefall litt, møter entusiasme hos hans tilhengere.

Mannen som for noen uker siden ledet på meningsmålingene, har de siste ukene blitt utsatt for en hard kampanje fra sine motkandidater og ikke minst deres støttespillere. Ifølge nylig offentliggjort statistikk har 45 prosent av all den politiske TV-reklamen her i Iowa vært negative spots om Newt Gingrich.

Men flere stiller spørsmål ved om det er 45 prosent og bakgrunnstallene. Men ikke Gingrich.

— Vi mener at folk gjennomskuer negative kampanjer. Nye meningsmålinger viser at folk er for intelligente til å kjøpe alle de negative kampanjene som nå kjøres mot far, sier Newt Gingrichs datter Kathy Gingrich Lubbers til Aftenposten.no.

Mange usikre

En fersk meningsmåling i Iowa viser at mer enn 40 prosent av dem som tirsdag vil delta på nominasjonsmøtene (caucus) enten ikke har bestemt seg eller sier de kan komme til å skifte kandidat. Det er dette Gingrich datter tror vil hjelpe faren i innspurten.

Både Kathy Gingrich Lubbers og søsteren har kastet seg inn i valgkamp for faren her i Iowa.

Hun viser til at Gingrich fall flater ut. Han ligger nær likt med «den nye stjernen» Rick Santorum på den siste målingen for Iowa.

— Jeg tror virkningene av de negative kampanjene avtar nå, sier hun.

- Men hvordan virker det på din far å bli utsatt for dette, tar han seg nær av det?

— Nei, til det har han vært for lenge med i politikken vært med i for mange valg. Han tar seg ikke nær av det, forteller hun, men innrømmer at det ikke føles så greit for resten av familien som ser far bli utsatt for negative og usanne reklamespot på TV.

Rike venner

Gingrich hevder at særlig Mitt Romney og hans rike venner står bak disse omfattende kampanjene mot ham. Og meningsmålingene tyder på at dette har virket. Fra en solid ledelse er Gingrich falt dramatisk både i nasjonale og delstatlige målinger.

Han har foreslått en test for politisk TV-reklame. Om du ikke vil se den sammen med barnebarnet ditt, så la være å bruke den.

I sine svar har også Gingrich utfordret Mitt Romney til debatt ansikt til ansikt der han kan gjenta de karakteristikkene han har slått om seg med og som kommer fra Romneys støttegrupper. Så langt har han bare møtt en kald skulder fra Romney som nå håper å vinne både Iowa tirsdag og New Hampshire 10. januar.