Drapet på høyrepopulisten Pim Fortuyn forrige mandag har snudd tradisjonell traust og kjedelig nederlandsk politikk fullstendig på hodet.

Nederlenderne går til urnene i det mest uforutsigbare valget i manns minne etter å ha vært styrt av en sentrum-venstrekoalisjon i åtte år.

Partiet Pim Fortuyns Liste (LPF) valgte å beholde den myrdede partistifteren som listetopp, og mye tyder på at satsingen på en sympatibølge vil gi suksess.

En måling fra NIPO-instututtet mandag viser at det knapt tre måneder gamle partiet kan bli Nederlands nest største — med 18,5 prosent av stemmene og 28 av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen. Dette er en fremgang på 1,5 prosentpoeng siden en måling foretatt før attentatet.

Klør seg i hodet

En annen måling for SBS TV mandag viste at partiet vil få 26 plasser i parlamentet. Dette er en tilbakegang på to mandater siden målingen før drapet.

Politiske observatører klør seg i hodet og lurer på hva som skjer hvis partiet vinner valget. Ifølge målingene er det imidlertid kristeligdemokratene CDA som vil vinne - med 31 eller 34 plasser. Det går mot et dramatisk dårlig valg for det sosialdemokratiske regjeringspartiet PvdA, som vil tape 24 av sine 45 seter i nasjonalforsamlingen, ifølge TV-målingen.

Ubeskrevne blad

— Det står 49 navn på listen til LPF, og vi kjenner ingen av dem fra før. Vi vet knapt hva de står for - de er politisk sett helt ubeskrevne blad, sier politisk redaktør i nyhetsbyrået ANP, Peter Evelein, til NTB.

Dette er en veldig spesiell situasjon for Nederland, som har en politisk historie preget av forutsigbarhet og konsensusbeslutninger.

— Det er sagt at valget vil fortone seg som en åpen kondolanseprotokoll. Men det var Fortuyn som var partiet, og nå er han borte. Jeg tror folk vil tenke grundigere om når de står i valglokalene enn når de svarer på spørsmål fra meningsmålere, sier Evelein.

Nederland på hodet

Pim Fortuyn endret totalt bildet av nederlandsk politikk som livløs og kjedelig. Andre nederlandske politikere har vært forsiktige med å stikke seg fram og kom knapt med et utspill før det var drøftet i et samråd. Den homofile tidligere sosiologiprofessoren skilte seg ut på alle måter da han med glattbarbert hode og fargesprakende slips kritiserte islam og krevde stans i innvandringen.

Etter Fortuyns død er partiets profil er svært uklar - og ledelsen omstridt.

— Partiet sparker både til høyre og venstre. Partiet vil ha bedre offentlige helsesystemer, men stenge grensene for innvandring. Fellestrekket for partiet er protest og misnøye med etablert politikk, sier politisk redaktør Evelein til NTB.

Lederstrid

I helgen valgte LPF den innvandringsfiendtlige forretningsmannen Peter Langendam som ny leder. Men andre i partiets ledelse sa at valget av Langendam kun er midlertidig. Partiets viseformann John Dost sa fredag at det var han som var den naturlige nye lederen. Og partiets talsmann Mat Herben, som selv skal ha ambisjoner om ledervervet, sa lørdag at en ny leder for partiet vil bli valgt etter valget.

Det er også spekulert i at nummer to på partiets valgliste, 27-årige Joao Varela fra Kapp Verde, skal etterfølge Fortuyn som partileder. Men hans unge alder og innvandringsbakgrunn skal gjøre ham uaktuell.

(NTB)