OLE KRISTIAN BJELLAANES, NTBBrussel

Nye eksportrestriksjoner blir innført, men EU-kommisjonen tror fortsatt sykdommen kan begrenses.

Munn— og klovsyke er oppdaget hos fire kuer på en gård i Olst, bekreftet en talsmann for det nederlandske landbruksdepartementet onsdag morgen.

Like etter kom meldingen om at mistanken om utbrudd også i Oene, ikke langt unna Olst, blir behandlet som nok et utbrudd, selv om det ikke er endelig bekreftet.

Mistanken om utbrudd ble meldt tirsdag, og 74 kalver og 530 geiter ble slaktet. Det ble samtidig innført stans i all dyretransport i Nederland.

Utbruddet innebærer at alle dyr som kan smittes av munn- og klovsyke innenfor en radius av 1 kilometer fra de aktuelle gårdene vil bli slaktet og destruert.

Forbud EU-kommisjonen reagerte raskt på nyheten fra Nederland. EUs faste veterinærkomité ble innkalt for å ta stilling til nye og strengere restriksjoner for Nederland. Det betyr etter alt å dømme stans i all eksport av klovdyr fra Nederland, samt eksportforbud for såkalt ubehandlede produkter fra det området som er rammet. Ferskt kjøtt vil dermed ikke kunne selges, mens pasteurisert melk og ost går fri. Tiltakene for Nederland gjelder foreløpig fram til 4. april.

EU-kommisjonen beklager utbruddet i Nederland, men sier samtidig at det er godt håp om at sykdommen fortsatt kan begrenses. Kommisjonens talskvinne Beate Gminder sier at utbruddet i Nederland har tilknytning til import av dyr fra Storbritannia. Siden smitten ikke ser ut til å ha spredt seg fra Frankrike, er sykdomssituasjonen som sådan ikke blitt mer alvorlig, mener hun.

Hun sier at vaksinering fortsatt ikke er løsningen på problemet.

— Etter vår mening er det beste våpenet mot sykdommen å drepe alle dyr som kan ha vært i kontakt med smitten, sier hun.

Ingen forståelse Nyheten fra Nederland kom et halvt døgn etter at EUs faste veterinærer hadde gått fra hverandre i håp om at det ikke ville komme flere utbrudd. Veterinærkomiteen vedtok lettelser i restriksjonene for Frankrike, under forutsetning av at det ikke kommer flere utbrudd i landet. Ifølge Gminder endrer ikke utbruddet i Nederland på dette vedtaket. Dette understreker at ekspertene ikke ser noen sammenheng mellom utbruddet i Nederland og det som er skjedd i Frankrike.

Dermed er det ifølge Gminder fortsatt ikke grunnlag for importforbud fra hele EU, slik Norge har innført. - Situasjonen er ikke endret, sier hun.

Gminder står fast på at EUs veterinærer og EU-kommisjonen fortsatt vil begrense eksport- og importrestriksjoner til land og regioner som har utbrudd. Kommisjonen har derfor ikke fått større sympati for det norske importforbudet fra hele EU etter at munn- og klovsyke nå er bekreftet i Nederland.

VEISPERRING: En bonde og en politimann ved en veisperring utenfor Oosterwolde, omlag ti mil fra Amsterdam. Flere hundre dyr er slaktet på en gård i nærheten, av frykt for at dyrene hadde munn- og klovsyke. Bare 2 mil unna, ved Olst, ble et tilfelle bekreftet onsdag. (FOTO: AP/SCANPIX)