Berlin: Angela Merkel lyktes ikke å få sin presidentkandidat valgt i første runde i Tyskland. — Et nederlag for Merkel vil være katastrofalt, mener tysk statsviter.

Tyskland velger sin nye president onsdag, og statsminister Angela Merkels kandidat Christian Wulff var forventet å vinne.

Men Wulffs rival, Joachim Gauck, er populær blant befolkningen. Det er blitt spekulert på om den spreke 70-åringen og tidligere pastoren faktisk kan klare å sjokkere Tyskland med en seier i valget.

Manglet 23 stemmer

Wulff fikk onsdag 600 av de 1244 stemmene og manglet 23 stemmer for å få et absolutt flertall. Gauck fikk 499 stemmer, mens den siste kandidaten, Lukrezia Jochimsen, fikk 126 av stemmene.

Den andre runden i valget blir holdt senere onsdag.

Det er Merkel som har fremmet Wullfs kandidatur, og politiske kommentatorer sier at et nederlag for Wulff, og dermed også for Merkel, vil være katastrofalt.

— Et enormt prestisjetap

Merkel mistet mye av sin popularitet etter gjenvalget i september. Hun sliter allerede med å holde koalisjonen med sitt eget kristeligdemokratiske parti CDU og Fridemokratene samlet, og hun har fått kritikk for måten hun har håndtert Europas økonomiske problemer på.

— Hvis Wulff taper, er det et enormt prestisjetap, sier statsviter Nils Diederich ved Berlins frie universitet.

Fordi det ikke er befolkningen, men en spesialforsamling som velger tyske presidenter, er det ventet at Wulff vil bli den nye presidenten selv om det er Gauck som er mest populær blant den tyske befolkningen.

Siden det er Merkel som rår over et flertall i forsamlingen, er det trolig at hun får det slik hun vil.