Det legges stadig ut flere videoer av opptøyene i Teheran på Youtube. Dermed har sivilbefolkningen lykkes delvis i å utfordre regimets strenge nettsensur.

bt.no advarer mot sterke bilder i videoene.

**_Les mer:

Bruker internett i demokratikamp_**

Dersom en uskyldig jente blir skutt på den andre siden av jorden, gir hun da fra seg en lyd? Ja, dersom hele verden hører henne.

Den korte beskjeden er nå en av svært mange som legges ut på nettsamfunnet Twitter som en siste hilsen til en ung jente i Teheran. «Neda» er navnet hun har fått, jenta som vises på en blodig YouTube-video som ble lagt ut i forbindelse med volden i Teheran lørdag kveld.

**_Les mer:

Irans «Twitter-revolusjon»_**

Videoen, som trolig er tatt med mobilkamera, viser en folkemengde som fortvilet forsøker å få gjenopplivet en ung, blodig jente. Øynene hennes er vidåpne. Jenta ble skutt lørdag kveld, ifølge videoen, og døde av skadene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FAKSIMILLE

Truffet i hjertet

Det er umulig å verifisere om jenta virkelig het «Neda», om hun virkelig ble skutt eller om hun virkelig døde. Men hun har uansett blitt et mektig symbol for mange av dem som nå følger tett med på nyhetene fra Iran.

— Jeg blir hjemsøkt av et spøkelse jeg aldri kjente, skriver en av de utallite twitrerne som har latt seg bevege av den korte, men svært sterke videoen.

CNN har lagt ut en noe mindre grafisk versjon av videoen. Vi advarer mot sterke bilder.

Det verserer allerede mange ulike versjoner av historien om «Neda». Den vanligste går ut på at hun var med på en fredelig demonstrasjon i Teheran lørdag ettermiddag sammen med faren sin. En person fra basiji-militsen skal ha åpnet ild mot folkemengden «Neda» var en del av, og truffet henne i hjertet.

Les også: Seks henrettet i Iran

— Neda betyr stemme, lyd og erklæring, skriver en twitrer.

Og legger til:

— Vi hørte aldri stemmen hennes, men hun ofret livet sitt for å erklære frihet.

Blodige slag

Minst 19 mennesker ble drept i urolighetene i Teheran lørdag, ifølge anslag CNN har kommet med etter å snakket med anonyme kilder ved flere av byen sykehus.

Les mer: Minst 19 drept i Iran

Trolig er dødstallene langt høyere. — Ubekreftede rapporter oppgir at hele 150 er drept, skriver CNN på sine nettsider. Ingen andre nyhetsbyråer har hittil meldt om drepte etter opptøyene.

Volden raste i hele natt, etter at politi og basiji-milits gikk løs på demonstrasjonene som begynte i går ettermiddag. Politiet benyttet seg først av tåregass for å spre folkemengdene mens helikoptre hang lavt over byen. Senere begynte skytingen.

**_Les også:

Prestestyrets jordiske makt_**

Journalister arrestert

To kjente iranske journalister skal være arrestert etter opposisjonens demonstrasjoner lørdag.Journalistene Jila Bani Yaghoub og Bahman Ahmadi Amouie har jobbet for en rekke reformvennlige aviser.

Det er en tredje journalist, Issa Saharkhiz, som søndag opplyste om arrestasjonene. Han sier også at han var nær ved å bli arrestert selv, men at han unnslapp fordi han ikke var hjemme.

– Fire menn fra politiet tvang min datter til å åpne døra og beslagla papirene og PC-en min, sier han.

Hundrevis av demonstranter, reformvennlige politikere og journalister er blitt arrestert under uroen som brøt ut etter presidentvalget 12. juni.

Det er også kommet meldinger om at demonstranter som ble skadd i sammenstøt med sikkerhetsstyrker lørdag, er blitt pågrepet på sykehus. Flere skal ha søkt tilflukt i utenlandske ambassader i frykt for å bli arrestert, ifølge en iransk menneskerettighetsgruppe.

**_Les mer:

— 141 prosents valgdeltakelse_**

Iransk fjernsyn opplyste først at flere mennesker mistet livet da aktivister satte fyr på en moské lørdag, men kort tid etter kom meldingen om at angrepet likevel ikke krevde menneskeliv.

Ti mennesker er drept og 100 andre skadd i sammenstøtene som brøt ut i forbindelse med demonstrasjonen i Teheran lørdag, ifølge statskanalen.

Det er første gang det kommer en offisiell rapport om at folk er drept under demonstrasjonene og opptøyene etter valget 12. juni, men myndighetenes versjon er helt annerledes enn opposisjonens.

I rapporten søndag får demonstrantene all skyld, og de blir også kalt terrorister. I tillegg til at de skal ha angrepet en moské i Teheran, skal de ha satt fyr på to bensinstasjoner og angrepet en militærpost.

Statlig fjernsyn har også meldt at etterretningstjenesten har arrestert medlemmer at en opposisjonsgruppe, hvis ledere lever i eksil.

Mousavi trosser

Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi har tidligere anklaget en islamistisk milits og sivilkledd politi for å stå bak angrep på bygninger og demonstranter.

Han fastholder også at valget var preget av omfattende fusk, og at det var derfor den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad vant overlegent i første runde. Dermed trosser han Irans øverste leder, Ali Khamenei, som fredag sa at Ahmadinejad var den rette vinner, samtidig som han krevde at demonstrasjonene måtte stanse.

Khamenei sa også at opposisjonen vil måtte ta konsekvensene for vold og kaos som oppstår hvis protestene fortsetter. Mousavi skal selv ha fått en skriftlig advarsel fra iransk politi om at han vil stilles til ansvar hvis han ikke slutter å provosere fram protester mot regimet.

Anklager Vesten

Ifølge Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki er tjenestemenn i ferd med å granske anklagene om valgfusk som det mektige Vokterrådet har mottatt.

Resultatet av granskningen kommer til å bli offentliggjort mot slutten av uken, men Mottaki sier allerede nå at det nærmest er utelukket at valget var preget av organisert fusk.

– Muligheten for organisert og omfattende forstyrrelser og avvik i valget er nesten lik null, sier utenriksministeren ifølge den engelskspråklige iranske TV-kanalen Press TV.

Han kritiserer samtidig både Storbritannia, Frankrike og Tyskland for å uttrykt bekymring for valget, og fremholder at Storbritannia er et land som alltid har skapt problemer i forholdet til Iran.

De tre tapende presidentkandidatene har levert inn flere hundre klager på gjennomføringen av valget fredag 12. juni. Mousavi uttalte så sent som lørdag at den islamske republikken må renses for det han kaller løgn og uærlighet.