Kjetil Olsen

Hallgeir Oftedal

— Det satt en mann i en boksershort på kjøkkengulvet med hull i låret. Inne i stuen satt det fire personer. Jeg ble bedt om å gå, fortalte Dan Pettersen, huseieren som leide ut boligen sin i Nedre Dalgate i Stavanger til David Toska.

30-åringen, som også er tiltalt i saken, sier at han dro hjem kort tid etter at han hadde sett hva som sto på i Stavanger sentrum mandag 5. april, dagen da NOKAS ble brutalt ranet.

Mannen som satt på kjøkkengulvet, var NOKAS-tiltalte Johnny Thendrup (40), ifølge Pettersen. Thendrup har i avhør tilstått at han var med på ranet, og at det var han som ble skutt i låret av politiet.

Sorenskriver Helge Bjørnestad måtte imidlertid presse Dan Pettersen i flere omganger for at han skulle si noe om hvem de andre var. Etter hvert fortalte han følgende:

— Jeg tror den som ropte til meg, var NN, som nå er død, fortalte han.

Også NOKAS-tiltalte Thomas Thendrup (34), som er Johnny Thendrups bror, kan ha vært i stuen i boligen i Nedre Dalgate, mener Dan Pettersen.

— Men der er jeg litt usikker fordi han satt med ryggen til.

Da sorenskriver Bjørnestad spurte om hvem de to siste ranerne var, låste Pettersen seg fullstendig.

— Det vil jeg ikke gå inn på, sa 30-åringen.

— Var leietageren en av dem?

— Nei, jeg vil ikke si noe om det, det er ikke for å være frekk altså.

— Hva er grunnen til at du ikke vil si noe?

— Jeg redd for min egen sikkerhet oppi alt dette. Dette kommer aldri til å komme ut, sa Pettersen, som dessuten understreket at han har lite til overs for politiets enorme sikkerhetsoppbud rundt de tiltalte i saken.

30-åringen avslo også å peke på de aktuelle personene som han hadde omtalt.

— Har du sagt noe til politiet om dette?

— Nei.

Dan Pettersen skal ha sittet på med Thomas Oscar Ingebrigtsen, som også er tiltalt i saken, til Sandnes etter at han ble bedt om å forlate huset i Nedre Dalgate. I Sandnes skal Pettersen ha møtt kjæresten, og sammen dro de hjem til henne.

Pettersen forklarte i dag at han ikke fortalte Ingebrigtsen og kjæresten om det han hadde sett ransdagen.