FRANK M. ROSSAVIK

frank.rossavik@skynet.be

Brussel

— Jeg har åtte-ni navn på listen. Men ingen av dem kunne fått kvalifisert flertall. Før jeg tror at en kan få dette flertallet, er det ingen vits i å foreslå en formell votering, sa Irlands statsminister Bertie Ahern til flere hundre tålmodig ventende pressefolk i EUs Rådsbygning, «Justus Lipsius».

Da gikk et lite skuffelsens sukk gjennom forsamlingen. Mange trodde den lange utsettelsen av pressekonferansen betydde at lederne var nær en løsning. Enda større ble sukket da Ahern fortsatte:

— Vi får se om vi kan bli enige i morgen kveld eller natt. Sorry, men det blir nok en lang dag i morgen også!

Og det må det bli, for fredag må EUs stats- og regjeringssjefer ikke bare få nominert en ny mann (ingen kvinnelige kandidater er fremmet) til det som ofte kalles Europas viktigste jobb. De skal også bli enige om de siste, vanskelige paragrafene i EUs grunnlov.

Bertie Ahern nevnte naturlig nok ingen kandidatnavn på pressekonferansen, men diplomater kunne fortelle at det irske presidentskapet primært ba medlemslandene ta stilling til to: Belgias statsminister Guy Verhofstadt og EU-kommissær Chris Patten fra Storbritannia. I tillegg fikk de nevne andre kandidater de kunne tenke seg. Dermed vokste listen jevnt og trutt.

Lederne tok pause for middag ved 21-tiden. Deretter gikk det irske formannskapet runden til en rekke land for å snakke med dem hver for seg. Til slutt møttes de igjen i plenum nærmere halv ett i natt. Da gikk det bare vel 20 minutter før konklusjonen ble trukket: Vi kommer ikke videre før fredag. Tidligst, kan man legge til, for mange tror EU må arrangere et ekstraordinært toppmøte om saken senere denne eller neste måned.

Men før 20. juli må EU-landene ha sin kandidat klar, for da skal Europaparlamentet stemmer over ham.