SANNE GRAM

Beirut

En seier for nasjonalismen, hevder analytikere.

Forrige helgs fredelige provinsvalg er et stort skritt i retning et mer demokratisk Irak, og nå viser det irakiske valgresultatet at det også er et stort skritt for statsminister Nouri al-Maliki og hans Dawa-parti. Etter at 90 prosent av stemmene er talt opp, har Malikis koalisjon ifølge valgkommisjonen fått 38 prosent av stemmene i Bagdad og 37 prosent i Basra, landets nest største by. Koalisjonen har også vunnet i åtte av de ni shiamuslimske provinsene i Sør-Irak.

Ikke religion

Nouri al-Maliki er shiamuslim, men han har ikke snakket stort om religion under valgkampen. Dette har analytikere pekt på som en bevisst strategi, idet irakerne i årevis har lidd under striden mellom landets ulike sekteriske og religiøse grupper.

Derimot har Maliki og mange av kandidatene fra hans koalisjon slått på at de først og fremst er irakere, og at deres religiøse bakgrunn kommer i annen rekke. Det har tiltalt mange irakere, som søker samhold, fred og nasjonal forsoning, som på sikt kan skape en roligere hverdag i det krigsherjede landet.

Oppsiktsvekkende er det at den største shiamuslimske gruppen, ISCI, som tidligere satt på en stor del av makten i de shiamuslimske provinsene, så tydelig er valgt bort. Analytikere forklarer det med at ISCI har brukt religiøse slagord under valgkampen, det har skremt mange velgere som ikke lenger ønsker å identifisere seg som shiaer, sunnier, kurdere eller kristne, men søker fellesbetegnelsen irakere.

Heller ikke militsleder Muqtada al-Sadrs shiamuslimske gruppe, som tidligere har stått for den harde motstanden mot USA, og som i fjor kjempet mot Maliki i en intern shiamuslimsk strid, har fått stor støtte. Al-Sadr fikk f.eks. bare ni prosent av stemmene i Bagdad.

Rolig valg

Valget var det roligste siden den amerikansk ledede invasjon i 2003, og Al-Maliki har fått en stor del av æren for den bedrede sikkerheten. Det tilskrives bl.a. hans offensiv på våren i fjor mot shiamilitsene og de kriminelle bandene som hadde makten i store deler av Basra og Bagdad. Dernest er han på tross av intern kritikk fortsatt med å samarbeide med amerikanerne om å bedre sikkerheten, og endelig har han også vunnet en stor del av folkets støtte ved å være en tøff forhandler da han forhandlet frem den amerikanske tilbaketrekningen i 2011.

Et rolig irakisk valg understøtter USAs president Barack Obamas intensjoner om å starte tilbaketrekningen av de ca. 140.000 amerikanske soldatene, men det er stadig behov for å bedre sikkerheten. Torsdag, da de første valgresultatene ble offentliggjort, mistet flere mennesker livet, og mange ble såret i selvmordsangrep på en restaurant i byen Khanagin i Diyala-provinsen.

51 prosent av irakiske velgere stemte ved valgene.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

FIKK STØTTE: Statsminister Nouri al-Maliki ble den store vinneren etter lokalvalgene i Irak.
ALI ABU SHISH